Gå direkt till Nyheten (Debatt: Alliansen satsar på unga i Skaraborg)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Alliansen satsar på unga i Skaraborg

Publicerad Monday, 12 September 2011, 10:50 av Redaktionen

– Arbetet med att minska arbetslösheten går åt rätt håll skriver, alliansens riksdagsledamöter på Skaraborgsbänken i en debattartikel.

Alliansen satsar på unga i Skaraborg

Arbetet med att minska arbetslösheten går åt rätt håll även i Skaraborg, i t ex Skövde, Mariestad och Falköping var den öppna arbetslösheten bland ungdomar i juni nästan 20 procent lägre jämfört med samma månad förra året. Trenden är liknande i riket i övrigt, men fortfarande står nästan en av fyra ungdomar utan ett arbete. Detta är inte bra, inte ens skapligt. För att möta denna utmaning krävs en kraftfull och väl genomarbetad politik för arbete och utbildning.

Arbetet mot ungdomsarbetslösheten måste börja redan i skolan. Unga människor med bristande utbildning är en utsatt grupp som ofta kan ha svårt att finna sin plats på arbetsmarknaden. Att lämna skolan med bristande kunskaper går ofta hand i hand med svårigheter att få jobb senare i livet. Samhället måste dessutom bli betydligt bättre på att fånga upp de ungdomar som av någon anledning inte avslutat sina studier.

Därför införde alliansregeringen vid årsskiftet en rätt för ungdomar utan fullgjord gymnasieutbildning att få ta del av ett utökat studiebidrag. Långtidsarbetslösa ungdomar mellan 20-24 år som inte avslutat sin utbildning får ett högre studiebidrag om 6.332 kr/mån i upp till tre år för att fullgöra sina studier på grundskole- eller gymnasienivå. De erbjuds även motivationshöjande och utbildningsorienterande kurser på landets folkhögskolor.

För oss i Alliansen är det viktigt att en utbildning leder till arbete och att kopplingen mellan skolan och arbetslivet stärks. Nu har ungdomar börjat i en skola med en ny skollag, med förbättringar för stora delar av utbildningsväsendet, från förskola till vuxenutbildning. Alliansregeringen genomför en lång rad ändringar, för att öka fokus på kunskap, valfrihet och trygghet.

Vi kommer dessutom att införa lärlingsanställningar, med tydligare yrkesinriktning och samarbeten med det lokala näringslivet kan dagens unga i större utsträckning finna en plats på arbetsmarknaden. En ny anställningsform för lärlingar kommer därför att presenteras under hösten.

Alliansregeringen har en bred strategi för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Genom en förbättrad grund- och gymnasieskola, tydligare kopplingar till arbetslivet genom satsningar på lärlingsanställningar och fortsatt låga kostnader för att anställa unga kan vi skapa fler och bättre vägar in på arbetsmarknaden.

Alliansriksdagsledamöter Skaraborg
Cecilia Widegren (M)
Ulrika Carlsson (C)
Christer Winbäck (FP)
Annika Eclund (KD)

11 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
12 September, 2011 03:48

Det låter ju bra, men verkligheten visar något helt annat som resultat av fem års Alliansfiasko!

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
14 September, 2011 09:01

Alliansen har ju under sina år satt fler i arbete än vad vänsterregeringarna lyckades med under alla år. Förstår dock att det känns surt för dig och ditt stödparti.

Funderar
Gäst
Funderar
14 September, 2011 03:31
Svarar  Agust Vråk

Fakta tack… Och gärna källhänvisning… Tack på förhand…

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
15 September, 2011 06:57
Svarar  Funderar

Prova med att fråga alla ungdomar som får jobb tack vare ROT o RUT, det som avskys så hårt av vänsteralliansen.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
15 September, 2011 07:16
Svarar  Agust Vråk

1 av 4 ungdomar går arbetslösa. Det var detta arbetslinjen skulle råda bot på.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
16 September, 2011 07:49

Som tur är så finns det utrymme för bra initiativ som att sänka restaurangmomsen och andra förslag. Även fortsatta satsningar på sänkta
skatter, men också på bättre lokalt företagsklimat och en bättre matchning
mellan arbetssökande och lediga jobb. Sådana åtgärder ger plus, snarare än
minus i statskassan. Som tur är så har vi en ansvarsfull regering som har sett till att ta ansvar för Sverige och se till att vi är väl rustade inför den kris som just nu pågår i andra länder. Inte som vänsterpartiets slogan: Allt åt alla, alltid!

Funderar
Gäst
Funderar
16 September, 2011 10:19
Svarar  Agust Vråk

Fortfarande saknar jag statistik och källhänvisning… Bara tomt prat övertygar inte mig… Om man påstår att det blivit mindre arbetslöshet och saknar bevis för det är det detsamma som lögn eller påhitt… Väntar med spänning…

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
16 September, 2011 03:49
Svarar  Agust Vråk

Ansvaret består i att de nu tömt den fulla plånbok de fick ta över. Matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb som inte finns blev fas3.
Restaurangmomssänkningen skulle ge 16000 jobb i valrörelsen, nu säger Reinfeldt att det kanske bara blir så att några får behålla jobbet som annars skulle blivit utan.
Men grattis August, din högtid är snart här nämligen julen. Då kommer din käre tomte som du så hett tror på ;-)

Funderar
Gäst
Funderar
16 September, 2011 10:46
Svarar  Agust Vråk

Förstår inte var du fått iden om att vänstern ogillar ROT-avdrag…De har ju tom infört det själva 1996 (1:a gången 1993 av högern)…
Tycker om ROT men ogillar RUT…  Rot-jobb kan man oftast inte göra själv samt att man gärna låter bli om man inte har råd (Elektriker,snickare,rörmokare) men tex nytt kök,tillbyggnad,tapetsering,badrum,mm… Men rut-jobb kan man göra själv och måste göra dem vare sig man vill eller ej (städning,trägårdsarbete,barnpassning,mm) Så det föder inga nya jobb, bara omfördelar jobbet till andra människor… Då påstår säkert någon att man hade gjort det själv men då hade bara deras egna arbetsbelastning ökat och de får jobba 8 tim plus 2 tim “hemmajobb”… Då måste det ju vara bättre att “dela” jobbet med andra människor på annat sätt än “rut-modellen” som tex arbetstidsförkortning… dvs arbete 6 tim plus 2 tim “hemmajobb”…? Då städar alla sitt egna hem och kan umgår mer med barna och betalar mindre skatt (3 st 6tim-arbetare ger en ny 6tim-arbetare till en arbetslös)… 

Funderar
Gäst
Funderar
13 September, 2011 12:22

Förstår fortfarande inte hur det kan bli mer jobb om en liten klick rika blir rikare…? Aha… ska de göra som i Båstad..? De beställer en lunch och “vaskar” en, och så beställer de en fönsterputs och vaskar en, och en städhjälp och vaskar en,osv… Eller är det nåt som jag missat? (förklaring: I Båstad beställer rikemansbarnen en champagne och ber personalen att hälla ut en i vasken bara för att visa att de (dvs föräldrarna) är snuskigt rika… därav ordet “vaska”…)

2realist2
Gäst
2realist2
13 September, 2011 03:06

Sänkningen av restaurangmomsen är med största sannolikhet en följd av ett långvarigt lobbingarbete från näringen. Effekten på ungdomsarbetslösheten är ett klent försvar på denna “reform”. De 5,4 miljarder som det kostar kunde istället ha satsats på åtgärder för att få unga i arbete. Tyvärr är det många ungdomar som utvandrar – åtminstone temporärt.