Gå direkt till Nyheten (Kärlek och Hat – i nya och gamla former
Tema på ny utställning på söndag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kärlek och Hat – i nya och gamla former
Tema på ny utställning på söndag

Publicerad Thursday, 15 September 2011, 14:37 av Björn Smitterberg

På söndag öppnar Vänermuseet sin nya utställning Kärlek och Hat. Det är ord som fått nya betydelser under årens lopp. Åsa Knide har producerat utställningen och presenterade den i dag vid en pressvisning. Till sin hjälp har hon tagit människor i olika generationer som fått ge sin syn på ordens betydelse.

– Det är helt klart att dagens unga har en mycket mildare betydelse av ordet hat än vad äldre har, säger Åsa Knide. Även kärlek är ett ord som har annan betydelse i dag.

Men den stora skillnaden är sättet at kommunicera.

– Förr kunde det ta åratal av brev mellan ett par personer innan de träffades. I dag går det blixtsnabbt från dator via internet till mobiltelefon – och tvärtom. Det har blivit en revolution i relationerna.

Men internet har en baksida också – det finns många som via sin dator eller telefon gör egna känslor offentliga. Förr skrev man dem i en dagbok som var synnerligen privat. I dag är det många som har sina dagböcker helt öppna – vilket kan göra en del sårbara.

– Vi kommer att ha en liten frizon där alla kan får skriva på ett papper vad de vill, och själva välja om det skall bli offentligt eller privat.

Det unga inslaget är betydande i utställningen. Här finns en stor graffittimålning gjord av Johan Nelson i Skövde och Susan Hägg i Vetlanda. Elever på De la Gardiegymnasiet har medverkat med bilder och texter.

Det finns även inslag där ny teknik ställs mot gammal. När det gäller hat finns exempel på hat-sms tillsammans med gamla verktyg som använts som plågomedel genom århundraden. Det är en ganska skarp och tydlig utstsällning Åsa Knide skapat – men inte helt enkel att beskriva.

För att skapa utställningen har Folkhälsorådet i Lidköping bidragit med pengar, liksom Allmänna Arvsfonden. Utställningen kommer att finnas fram till i november men skall sedan på turné till bl a skolor.