Gå direkt till Nyheten (Debatt: Frågorna om Terasscaféet som är inte besvarade!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Frågorna om Terasscaféet som är inte besvarade!

Publicerad Sunday, 18 September 2011, 17:38 av Redaktionen

Debattören Jörgen Larsson ställer nya frågor om terrasscaféet i Lidköping i en debattartiklar.

Terrasskaféet fortsätter intressera i en hel del kommentarer. Jag har tänkt hålla mig utanför fortsättningen i ärendet, men några frågor väcker mitt intresse och skulle, enligt mig, ge svar som skulle avsluta frågeställningarna.

Detta är ingen allmän politiskt fråga. Denna fråga styrs av en strikt lagstiftning via jordabalken eller i vanligt tal, hyreslagen. Den enda gång politiker borde vara inblandade i frågan är när man tar beslut om riktlinjer för arbetet med uthyrning av kommunens lokaler.

Jag har med nöje läst kommunens redogörelse över frågan, men det finns fortfarande frågetecken och viss förvåning över frågans handläggning.

Mina frågor är följande;

1. Det sägs ofta att det var ett “starkt besittningsskydd” som satte käppar i hjulet.
Var i hyreslagen finns ordet “starkt” eller på vilken grund vilar påståendet “starkt besittningsskydd”?

2. Vilken grund till uppsägning angavs i den felaktiga uppsägningen?

3. Hur kommer det sig att tjänstemän, det finns ju jurist i huset, inte vet hur man utför en delgivning av ett hyresavtal? Som det nu gick till hamnade man i hörnet och riskerade skadeståndskrav från hyresgästen.

4. Vilket bolag, Rådhuset i Lidköping AB eller Terrassen AB var uppsägningen utställd på?

5. Vilket av den nämnda bolaget hade hyresavtal på terrassen? Enligt handlingar jag sett var det Rådhuset i Lidköping AB som hade avtalet.

6. Om ägaren till bolaget Terrassen AB vill sälja sitt bolag är det ju OK, en helt vanlig försäljning. Men om hyresavtalet låg i Rådhuset i Lidköping AB undrar man ju om kommunen i samband med bolagsförsäljningen gick med på ett överförande av avtalet från Rådhuset i Lidköping AB till Terrassen i Lidköping AB och att man därmed eliminerade risken att hamna i rättstvist p g a den felaktiga uppsägningen, som nämns ovan.

7. Vid en koll i förra veckan finns ingen ändringsanmälan inne hos Bolagsverket vad gäller byte av ägare för Terrassen AB. Vilket bolag har idag ett tecknat hyresavtal med kommunen om terrasskaféet?

Jag menar att hela denna fråga fått felaktiga proportioner. Det kan ses som ett enkelt hyresärende i samband med företagsförsäljning. Men nu har det kommit bli en stor debattkoloss att hantera.

Håkansons framfart med debattartiklar är, när det sker upprepade gånger, märklig. I dag kom även Manitski in på banan. Ni båda borde föra frågan i fullmäktige och få allt protokollfört. Det hade varit smakligare. Särskilt om ni menar politiskt allvar att frågan skall ses över!

Kjell Hedvall borde snabbt se till att grunden till uppsägningen, uppsagt bolag, orsaken till att uppsägningen blev en regelvidrig delgivning och vilket bolag som idag innehar aktuellt hyresavtal klargörs.

Är uppsägningens grund korrekt, rätt bolag uppsagt och det bara skett ett, allvarligt men dock acceptabelt, mänskligt fel vid uppsägningen samt att inte ett tredje bolag idag innehar hyresavtalet är ju frågan en ickefråga, antar jag. Oppositionen kan då fortsätta driva frågan via fullmäktige. Det ger lite större trovärdighet än att skjuta från höften i debattartiklar. Särskilt som de politiska debattörerna har makten att tala och agera i fullmäktige!

Sen är det, om Håkanson har rätt, beklagligt att de hos kommunen köande intressenterna inte hållits informerade. Här behöver ju reglerna för hyreskön ses över och den frågan borde man från oppositionen snabbt få upp via en motion i fullmäktige!

Varsågod, ett gratistips till alliansen. Ni är ju inte motionsmästare, direkt.

Men som sagt, frågan har ett stort allmänintresse, på grund av handläggningen samt objektets popularitet! Hade man öppnat i våras och kört säsongen hade bolagsförsäljning och hyresavtal helt varit ett tjänstemannaärende kan antas.

Nu måste frågan flyttas från insändarsidorna till fullmäktigebordet om man avser att mena allvar med utsagor om ett politiskt agerande när det gäller uthyrning av kommunens hyresobjekt!

Jörgen Larsson
Allmänintresserad av hyresfrågor

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Guest
Gäst
Guest
18 September, 2011 09:51

Snyggt sammanställt Jörgen !!!!
Men – tyvärr så måste man förmoda att Hedvall & Co inte gör något i alla fall…
Det luktar illa…..