Gå direkt till Nyheten (Berättar om översvämningar och politisk oro
Finns på biblioteket onsdag kväll)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Berättar om översvämningar och politisk oro
Finns på biblioteket onsdag kväll

Publicerad Monday, 19 September 2011, 10:39 av Redaktionen

I samband med höstens bokmässa får BLLF Sweden två gäster från BLLF Society Balochistan, Abdul Ghafoor och Saleem Chand. Balochistan är en ganska okänd provins i Pakistan, präglad av våld och politisk oro. (Se faktaruta) De kommer att ha mycket spännande att berätta.

BLLFS Balochistan registrerades hos myndigheterna 2001. De kämpar mot slaveri och barnarbete på tegelbruk, i gruvor och på jordegendomar. De driver skolor för fattiga barn, främst på landsbygden, där utbildningsnivån är mycket låg.  De har sedan 2001 varit BLLF Swedens samarbetspartner i de Sidafinansierade skol- och utbildningsprojekten i Pakistan.

BLLFS Balochistan kämpar också för kvinnors rättigheter, mot våld mot kvinnor och tidiga äktenskap för flickor. Man försöker övervinna de kulturella hindren för flickor att få utbildning. På landsbygden går bara 10% av flickorna i skola.
Abdul Ghafoor är sedan 2002 ordförande i BLLFS Balochistan och ansvarig för skolprojekten. Han bor i Dera Murad Jamali i östra Balochistan. Han är politiskt aktiv.  Områden runt DMJ drabbades svårt av översvämningen förra året, och Ghafoor har varit engagerad i katastrofhjälp och återuppbyggnad med ekonomiskt stöd från Radiohjälpen och BLLF Sweden.

Saleem Chand är lärare och nu pedagogisk rådgivare och vice ordförande. Han tillhör den hinduiska minoriteten och bor i Quetta. Han är den förste i sitt område som fått universitetsutbildning.

De kom till Sverige den 11 september. De kommer för att ha seminarier på Internationella torget under bokmässan i Göteborg, för möten med fackföreningar och politiker och för diskussioner med Forum Syd.

I Lidköping blir det ett föredrag på stadsbiblioteket den 21 september kl 19.30 om ”Ett år efter översvämningskatastrofen”.

På bokmässan kommer Ghafoor och Saleem att ha ett seminarium på fredag 23 september kl 18.00 – 18.20  ”Översvämningskatastrof – och sedan?” På lördag 24 september kl 15.20 – 15.40 är ämnet ”Lika värde i Pakistan? Abdul Ghafoor och Saleem Chand redovisar erfarenheter av 20 års kamp för mänskliga rättigheter”.