Gå direkt till Nyheten (Götapetter – vilken kulturpristagare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Götapetter – vilken kulturpristagare

Publicerad Monday, 19 September 2011, 15:52 av Redaktionen

I dag mottog Birgitta Andersson, en av Sveriges mest folkkära skådespelerskor, född och uppvuxen i Mariestad, Västra Götalandsregionens kulturpris 2011. Hennes karriär innehåller ett stort antal rollkaraktärer i filmer, TV-serier, revyer och kabaréeter som gått rakt in i publikens hjärtan.

Utdelningen hölls traditionsenligt på regionfullmäktiges sammanträde i Vänersbo rg och ackompanjerades av vispoeten Martin Bagge, som överraskade Birgitta med att framföra ett par sångnummer. Priset lämnades över av Kjell Nordström, regionfullmäktiges ordförande och Annelie Stark, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd med följande motivering:

“Göta Petter, vilken glädje för oss alla att en av Sveriges främsta skådespelare med omisskännlig komisk ådra relativt nyligen föddes i Mariestad! Sedan dess har hon förgyllt våra liv med ett antal oförglömliga rollkaraktärer: Sverigebruden, Teskedsgumman, Hedvig, Daisy, Doris, Luft-Hanna, fröken Britta – flickor, kvinnor och tanter med stor pondus och personlighet! Ja, så stor att de mer eller mindre känns som våra personliga vänner och bekanta.
 
Ett stycke svenskt kulturarv i ljud och bild, på scen och på duk, dessutom levererat på klingande västgötska, det är vad hon har gett oss. Tack, Birgitta Andersson, för allt vad du lärt oss om vad det är att vara en levande människa! Tack vare dig vågar vi instämma i Sverigebrudens ord: “Vi är SÅ glada att vi är svenskar, pling pling!”

 
Västra Götalandsregionens kulturpris på 100.000 kr instiftades 2004 och skall lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som Västra Götalandsregionen särskilt vill uppmärksamma.

Tidigare kulturpristagare:
2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
2007:  Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
2006:  Margareta Marin, översättare, Lysekil
2005:  Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, grundare av Göteborg Film Festival 
2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Guest
Gäst
Guest
19 September, 2011 03:15

Mariestads kommun ja. Ho ä la född i Halvfara, några meter norr om Götenegränsen?
Dôtter te handlarn, stöva legger kvar på vänstersia um vägen (E20).