Gå direkt till Nyheten (Jämförelse: ADSL är dyrast för bredbandskunder)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Jämförelse: ADSL är dyrast för bredbandskunder

Publicerad Wednesday, 21 September 2011, 08:18 av Redaktionen

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har med hjälp av sitt konsumentverktyg Bredbandskollen gjort en kartläggning av den faktiska hastighet kunder får hos de fyra största bredbandsoperatörerna Telia, Tele2, Bredbandsbolaget och Com Hem och vilka operatörer som erbjuder de mest prisvärda tjänsterna för ADSL, bredband via kabel-tv och fiber.

Kartläggningen visar att månadskostnaderna för på pappret likvärdiga bredbandsabonnemang kan variera kraftigt, uppemot 50 procent, men att en högre månadskostnad i flera fall kan innebära betydligt bättre prestanda. Högst pris för erhållen kapacitet betalar ADSL-kunder.

– Det är oväntat att det skulle skilja så här mycket mellan olika anslutningsformer och operatörer, från 4 kr/Mbps för den billigaste till 125 kr/Mbps för den dyraste, säger Rickard Dahlstrand projektledare för Bredbandskollen. Det är svårt att hitta motstycke i någon annan bransch och det påvisar att det fortfarande finns en stor skillnad i tillgången till bredband beroende var du bor.

Här följer de mest prisvärda bredbandsalternativen för ADSL, kabel-tv och fiber:

ADSL
1,5-2 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Telia
Den här bredbandshastigheten ger det dyraste månadspriserna per faktiskt Mbit/s, oavsett operatör.

6-8 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Telia
Telias kunder surfar i den utlovade hastigheten i större utsträckning än vad Tele2:s och Bredbandsbolagets kunder gör.

12-24 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Tele2
Skillnaden mellan operatörerna är mindre i detta bredbandsalternativ, men Tele2s pris är betydligt lägre än konkurrenterna. Även om den faktiska hastigheten ofta understiger 12 Mbit/s oavsett operatör får kunderna sannolikt mest valuta för pengarna hos Tele2.

Bredband via kabel-tv
8-10 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Com Hem
Den dominerande operatören Com Hem erbjuder ganska bra prestanda för tjänster på upp till 10 Mbit/s. Tele2:s hastigheter är lägre, men också deras månadspriser.

12-25 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Com Hem
Även här är Tele2:s hastigheter lägre än Com Hems, precis som deras månadspriser.

50-100 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Tele2
Kunder med höghastighetsanslutningar på 50-100 Mbit/s bör räkna med faktisk hastighet närmare den lägre gränsen. Tele2 är i detta bredbandsalternativ både den billigaste och mest prisvärda operatören.

Fiber
Tele2 är den billigaste operatören på bredband via fiber och för tjänster på upp till 10 Mbit/s också den mest prisvärda, men faktiska hastigheten är högre hos Telia och Bredbandsbolaget. För de långsammare anslutningarna betalar Telias kunder drygt 30 procent mer än Tele2:s kunder.

1,5 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Tele2

8-10 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Tele2

50-100 Mbit/s
Mest prisvärda operatörsalternativet: Bredbandsbolaget