Gå direkt till Nyheten (Debatt: Nya spelregler för hyresrätter)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Nya spelregler för hyresrätter

Publicerad Friday, 23 September 2011, 16:47 av Redaktionen

– Kommunerna måste ta sitt ansvar, skriver Fastighetsägarna i en debattartikel som handlar om hur kommunernas ansvar för bostadsmarknaden försvagats genom en ny lag. Inga subventioner tillåts längre – men det är oklart om några kommunala bostadsbolag i västra Skaraborg har subventioner.

Nya spelregler på hyresmarknaden

I dagarna kommer ett flertal politiker och tjänstemän i bland annat Skaraborgs kommuner få ett brev från oss. Samma brev skickas till omkring 2000 andra tongivande politiker och tjänstemän runt om i landet. I brevet gör vi dessa nyckelpersoner uppmärksamma på den nya lag som reglerar villkoren för kommunala bostadsbolag och som trädde i kraft den 1 januari 2011. Lagen är tänkt att ge förutsättningar för en bättre fungerande hyresmarknad, ett större intresse för att investera i och förvalta hyresrätter och därigenom få igång nybyggnationen.

Den nya lagen ställer tydliga krav på att de kommunala bostadsbolagen bedrivs affärsmässigt istället för som tidigare efter självkostnadsprinciper. Hans Lind och Stellan Lundström, båda professorer på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), har tolkat vad den nya lagen innebär rent konkret för Sveriges allmännyttiga bostadsbolag.

Huvudbudskapen i deras slutsatser är enkla. Det är numera förbjudet för kommunerna att ge direkt stöd till de allmännyttiga bostadsföretagen. Räntan ska vara affärsmässig om kommunerna lånar ut pengar till kommunala bostadsföretag. Kommunernas avkastningskrav ska vara marknadsmässiga och kommunerna får inte kräva att de kommunala bostadsföretagen vidtar olönsamma åtgärder.

Ett problem är dock att många kommuner och kommunala bostadsföretag ännu inte börjat anpassa sig till den nya lagen. Det tycker vi är både anmärkningsvärt och allvarligt. Det finns runt om i landet åtskilliga kommunala bostadsbolag som ännu inte betalar en korrekt ränta på lån från den egna kommunen, inte har tillräckliga höga avkastningskrav från sina ägare eller som fortfarande inte vill acceptera att hyran nu ska sättas efter affärsmässiga principer istället för efter den tidigare självkostnadsprincipen.

För att få igång nybyggnationen av hyresrätter är det nu viktigt att ansvariga kommunpolitiker runt om i landet, som ägare för de kommunala bostadsbolagen, tar sitt ansvar för att bostadsbolagen börjar agera utifrån den nya lagen. Först när lagen får fäste och alla landets hyresvärdar, både privata och kommunala, konkurrerar på lika villkor får hyresrätten en riktigt sund konkurrensmöjlighet på bostadsmarknaden. Det är detta vårt brev handlar om.

Fastighetsägarna GFR
Lennart Alexandersson, VD
Mattias Peterson
Ansvarig Näringspolitik, Fastighetsägarna i Skaraborg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elof
Gäst
Elof
23 September, 2011 09:21

Jo jo, som om problem vore att det byggs för LITE hyresrätter utan eller med subventioner. Sparka på era medlemmar att bygga då om ni tror att det är så bra att få till mer hyresrätter. En signal vore väl för er att inte ens kommunala bolag med dessa “subventioner” som ni tror de har bygger ens hyreslägenheter så går på er kompis FR om ni nu vill ha ändring på det hela.