Gå direkt till Nyheten (FORSKARFREDAG drog hundratals undrande)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

FORSKARFREDAG drog hundratals undrande

Publicerad Friday, 23 September 2011, 18:25 av Björn Smitterberg

Årets forskarfredag blev ett riktigt dragplåster. Vänermuseet hade först full fart med elever i sina lokaler och i Parketten. I kväll har personalen hamnat mitt i fredagshandeln – bl a med en livs levande krabba fångad i Kinneviken.

– Nu verkar det som om tillgången på ullhandskrabbor minskar, säger Marcus Drotz, som själv arbetar med Vänerns biologi och som även är en av arrangörerna av Forskarfredag i Lidköping.

Forskarfredag genomförs samma dag i hundratals städer runt om i Europa. Och om intresset är lika stort överallt som det varit i Lidköping – med bl a 500 besökare på Vänermuseet – då är det verkligen lyckat.

Marcus Drotz berättade också att han genom DNA lyckats få veta att krabborna kommit med fartygens ballastvatten till Lidköping främst från Elbe. Spåren leder också till Polen.

Lisbeth Nyström är Europas kommissionär i Lidköping – om man vrider lite lite på sanningen. Hon sköter internationella kontakter vid kommunen och hade en stor Europakarta där flaggor med huvudstäders namn skulle placeras rätt.

Sofia Wennberg vid Vänermuseet gillar Forksarfredag – det blir sådant uppslutning! I kväll står hon
mitt i rusningen bland Framnäs butiker och visar fossiler – bl a ett stort ben från en val.