Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Är du jordad?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Är du jordad?

Publicerad Friday, 23 September 2011, 08:00 av Björn Smitterberg

Till redaktionen dimper det då och då ned lite pressmeddelanden om nya böcker. I en av de böcker som presenteras står det ”Att vara jordad – den kanske viktigaste upptäckten för vår hälsa i modern tid!”

Det påstås vara en fackbok. På baksidan av boken står det:
– Har du elektronbrist? Det har du om du lider av sjukdom, smärta eller inflammation. I denna bok för du lära dig hur naturens ursprungliga inflammationshämmare – jorden själv – kan förbättra din hälsa, energi och sömn.

Man skulle kunna tro att det är hälsosamt att stå som bonde i sin åker i höst med lera upp till knäveckan och grunna över sin ekonomi, men känna hur frisk han är.

Just när detta skrivs börjar det dåna i plåttaket ovanpå redaktionen. Ännu en kraftig regnskur. Eftersom temat denna vecka är böcker (det är nu mässa i Göteborg) får redaktören tanken på en slags handbok om översvämningsrisker som länsstyrelsen arbetar med. Den är inte färdig, finns bara som utkast. Redaktören hittade nästan direkt en rolig mening som är helt lösryckt ur sitt sammanhang vilket författaren säkert skulle säga:
– Omfattningen av översvämning av Vänerns stränder är beroende av hur mycket vatten det finns i sjön.

Är dina dagar mina dagar?
Numer finns det ”dagar” för allt möjligt. Särskilt intressant blir det den 25 september – på söndag. Då är det världshjärtdagen, de blindas dag och äpplets dag. Men just i dag – fredagen den 23:e september – kan vi ta det lugnt. Det är bara fredag. I onsdags var det bilfria dagen (i Lidköping firad med cykelmanifestation på torsdagen). Den bilfria dagen märktes inte.
På måndag är det europeiska språkdagen,
på tisdag världsturismdagen,
på onsdag världsrabiesdagen…

Nej, redaktören avvaktar…
… till följande dagar:
30 september: Janssondagen som firas med en frestelse
1 oktober: vegetariska världsdagen
2 oktober: gräddtårtans dag
4 oktober: kanelbullens dag (även djurens dag)
14 oktober: äggets dag
15 oktober: fetaostens dag
20 oktober: måltidens dag.

I övrigt har bibeln den bästa vinken om söndag – Vilodagen!

I dag har vi alla tillsammans passerat höstdagjämningen. Brrr.

Redaktören noterar…
… att några av gatumusikanterna som emellanåt dyker upp på Lidköpings gator lär sig spela allt bättre. På torsdagen spelades i ett gathörn något som troligen hämtats från Evert Taube. I ett annat tutade det dock som vanligt ur ett dragspel med en ton i taget i något namnlöst.

På frågan …
… vad folk läser mest kan redaktören upplysa att sedan förra torsdagskvällen är det den fortsatta debatten om Terrasscaféet som lockar trots att flera av artiklarna är flera veckor gamla. Men även en artikel om en svår misshandel på De la Gardievägen i fredags har dragit väldigt mycket läsare.

Apelsinpriset går denna vecka…
… till TV-programmet om släktforskning som går på tisdagskvällar. I tisdags fick Lidköping fin reklam när Måns Herngren sökte sina rötter och fann dem på sin fars sida i Norra Härene och det visade sig att förfäderna var just de som började med keramik och porslin i Lidköping i det hus som senast användes som Torggrillen, sedan något år delvis rivet men delvis finns kvar i hörnet Särnmarksgatan-Esplanaden. Det var en fin inblick i en för Lidköping viktig historia.

Citronpriset blir innestående – redaktören kan inte komma på något tillräckligt korkat att belöna denna vecka.

Veckans vits kommer denna vecka från Lillemor Holgersson:

På en parksoffa i Stadsträdgården sitter två personer och tittar på månen.
– Undrar vad som är närmast – månen eller Borås, säger den ena.
Svaret kommer snabbt från den andra
– Månen är närmast. Borås syns ju inte ens.

God helg.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Broson
Gäst
Broson
24 September, 2011 06:16

Citronpriset tycker jag att du kan ge till de politiker som bara gnäller och klagar nu när vi äntlign har fått en duktig ägare till Terasscaféet.