Gå direkt till Nyheten (Irländska ”asfaltläggarna” är slavarbetare
Brittisk polis avslöjade system för utpressning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Irländska ”asfaltläggarna” är slavarbetare
Brittisk polis avslöjade system för utpressning

Publicerad Tuesday, 27 September 2011, 08:34 av Redaktionen

De personer med irländskt ursprung som tidvis finns i Lidköpingstrakten och erbjuder sig lägga asfalt, reparera hus och liknande är med stor sannolikhet slavar i ett system som styrs från England. I Sverige har poliser gjort massor med ingripanden och flyttat de här ”asfaltläggarna” att flytta från camping till parkeringsplatser och så vidare.
För ett par veckor sedan slog brittisk polis till mot en camping i Bedforshire. Här hittades mer än hundra fängslade män som av en liga hotas med våld men lockats med jobb och god betalning. De levde, enligt SvD som tagit del av polisutredningen, i burar, husvagnar och hästtransporter. Flera har varit slavar flera år och några var mycket undernärda.

En svensk polis som centralt arbetar med problemet med de irländska ”asfaltläggarna” – som absolut inte har några kopplingar till företag i asfaltbranschen i Sverige  – fick ögonen på den brittiska insatsen och kopplade snabbt ihop den med sin utredning om verksamheten i Sverige. Allt stämde.

Enligt uppgift till SvD har de i Sverige utfört svarta arbeten för 30 miljoner kronor under2009. I Sverige har ett samarbete mellan polisen och skatteverket inletts i sommar.

Det som polisen i England hittat var en uppsamlingsplats. Härifrån dirigerades slavar med hot och våld ut på turnéer i Europa. Ofta är det personer som varit bostadslösa, eller socialt svaga, som rekryterats med löften men sedan blivit slavar.

Gruppen är kända som ett resandefolk, och kallas romer. Men i själva verket tillhör de en annan liten grupp på cirka 120.000 personer. Den är uppbyggd i någon form av klaner och stora familjer. Svensk polis utreder nu ett halvdussin sådana familjer.

Enligt polisen vid rikspolisstyrelsen har det här visat sig vara en hänsynslös människohandel.

 

Irländska ”asfaltläggarna” är slavarbetare<br/>Brittisk polis avslöjade system för utpressning

De personer med irländskt ursprung som tidvis finns i Lidköpingstrakten och erbjuder sig lägga asfalt, reparera hus och liknande är med stor sannolikhet slavar i ett system som styrs från England. I Sverige har poliser gjort massor med ingripanden och flyttat de här ”asfaltläggarna” att flytta från camping till parkeringsplatser och så vidare.

För ett par veckor sedan slog brittisk polis till mot en camping i Bedforshire. Här hittades mer än hundra fängslade män som av en liga hotas med våld men lockats med jobb och god betalning. De levde, enligt SvD som tagit del av polisutredningen, i burar, husvagnar och hästtransporter. Flera har varit slavar flera år och några var mycket undernärda.

En svensk polis som centralt arbetar med problemet med de irländska ”asfaltläggarna” – som absolut inte har några kopplingar till företag i asfaltbranschen i Sverige – fick ögonen på den brittiska insatsen och kopplade snabbt ihop den med sin utredning om verksamheten i Sverige. Allt stämde.

Enligt uppgift till SvD har de i Sverige utfört svarta arbeten för 30 miljoner kronor under2009. I Sverige har ett samarbete mellan polisen och skatteverket inletts i sommar.

Det som polisen i England hittat var en uppsamlingsplats. Härifrån dirigerades slavar med hot och våld ut på turnéer i Europa. Ofta är det personer som varit bostadslösa, eller socialt svaga, som rekryterats med löften men sedan blivit slavar.

Gruppen är kända som ett resandefolk, och kallas romer. Men i själva verket tillhör de en annan liten grupp på cirka 120.000 personer. Den är uppbyggd i någon form av klaner och stora familjer. Svensk polis utreder nu ett halvdussin sådana familjer.

Enligt polisen vid rikspolisstyrelsen har det här visat sig vara en hänsynslös människohandel.