Gå direkt till Nyheten (Debatt: Utsläpp från transporter och jordbruket ökar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Utsläpp från transporter och jordbruket ökar

Publicerad Friday, 30 December 2011, 07:19 av Redaktionen

– Transportsektorn och jordbruket i Lidköpings kommun ökar sina utsläpp, därför behöver vi en ny plan för miljöarbetet, skriver miljöpartisten Göran Larsson i en debattartikel.

Lidköping har trots allt stått sig stark som miljö- och klimatkommun, vilket många mätningar genom åren visat ,men det finns utmaningar och självklart så ska vi agera hårt politiskt för att tackla dem!

Det pågår just nu att aktivt arbete av klimatutskottet att jobba fram en klimat och energi plan för Lidköpings framtid på lång och kort sikt.

Det handlar om hela territoriet Lidköping och denna plan skal ge riktlinjer för hur vi ska kunna få till det hållbara Lidköping som minskar beroendet av fossil energi slag på totalen.

Vi vet att vi har ökat transporterna ( ex. bilismen )  sedan 1990 talet och att utsläppen från jordbrukssektorn ökar vilket är områden som lyftes fram att prioritera under det arbetsmöte om Klimat och energiplan som genomfördes av kommunfullmäktige i höstas.

Det är meningen att vi under hösten 2012 skall kunna fastställa en klimat och energi plan för Lidköping som ska var offensiv och fortsatt sätta Lidköping i framkant bland Sveriges kommuner inom detta viktiga område !

Det är självklart så att Lidköping är en grön kommun med en hypermodern biogas anläggning som är en av världens första anläggningar att göra flytande biogas men det är så att vi inte kan sitta stilla i båten utan jobba framåt för att utveckla vår gröna profil ännu mera , vilket också markeras tydligt av Kommunens vision, som beskriver att vi ska vara en välkomnande och hållbar kommun.

Göran Larsson MP
ledamot i MIljö och klimatutskottet