Gå direkt till Nyheten (Hört på Stan: Är du västsvensk?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på Stan: Är du västsvensk?

Publicerad Friday, 13 January 2012, 08:00 av Björn Smitterberg

Är vi västsvenskar som bor i Lidköpingstrakten? Eller skaraborgare?
Klart vi är i skaraborgare. Men är vi västsvenskar?

Redaktören har förstås en lång väg att gå för att få bli kallad äkta lidköpingsbo. Vissa tycker även att redaktören är oseriös som på sitt lilla marginella vis kommit och blandat sig i medielandskapet, och fortsätter påstå detta.

Men nu gäller det befolkningen mer generellt sett. Handelskammaren har låtit göra en undersökning av vilken person som västsvenskar främst anser vara västsvensk. Lasse Kronér. Låt gå för det. Tusen personer har svarat på frågan. Nu är den här gränsen för vad som är västsvenskt satt lite av medier.

I STV Västnytt är Skaraborg en del av Västsverige.
I GP är Skaraborg inte en del av Västsverige.
I TV4:s regionala program är Skaraborg en egen region.
I den kommunala världen finns ett samarbete genom Skaraborgs kommunalförbund. Något motsvarande finns inte med västra Sverige i övrigt mer än i vissa speciella frågor.
När det gäller väder tycks Lidköpingstrakten höra antingen till ”Vänerlandskapen” eller Norra Götaland.

Vår huvudort är Lidköping – men ibland är det andra orter som ställer sig över. Skövde exempelvis anser sig vara förmer, ibland Vänersborg när det gäller regionen och inte minst Göteborg i många avseenden.

Redaktören är ju i grunden östsvensk (?). Men efter flytten till Lidköping känns det som att bo i Lidköping, Skaraborg och Västsverige.

Frågan kan förstås vidgas; Hör Dalsland till Västsverige?

I måndags inträffade en tragisk olycka på E20.
Den kan bara beklagas ur alla synpunkter.

Men den efterföljande debatten har handlat om kvaliteten på den väg som förbinder Stockholm och Göteborg. Ingen nämner att vi i Skaraborg behöver bra vägar till såväl det ena som det andra hållet. Dessutom behövs det bättre vägar på en del andra ställen. 44:an är minsann ingen olycksfri väg. Ofantliga pengar förhandlas fram för att lösa trafikproblem i storstäderna. Är lösningen att påstå att bristen på säkerhet på E20 genom Skaraborg är ett storstadsproblem?

Våra andra vägproblem tycks skjutas på framtiden som om det skulle finnas mer pengar då.

En annan väg till Lidköping är sjövägen som också diskuteras nu. Broöppning eller brostängning?

Redaktören förstår de – kanske nostalgiska tankarna – på att släppa upp gästande nöjesbåtar till kajerna upp till Torgbron.

Men är det rimligt. Är det värt priset. Är det inte enklare att i Hamnstadsprojektet skapa en gästhamnsmiljö värd namnet – kanske längs Lidans västra sida?
Att stänga Järnvägsbron slutgiltigt är en onödig sak ur flera aspekter. Men är det rimligt att öppna nästa bro – Rörstrandsbron. Den är ju en pulsåder för rullande trafik och för fjärrvärmen. Till vilket pris kan den öppnas?

Redaktören vill i sammanhanget hänvisa till några bilder tagna av Lars Thorén för runt 60 år sedan. De har tidigare publicerats i Lidköpingsnytt – klicka här för att se bilderna. Det är bilder som ger en känsla av hur det kunde varit med Lidköpings pulsåder om man tänkt på sjöfartsmiljön tidigare.

Bilden nedan togs av redaktören i höstas.

Veckans apelsinpris går till alla som försöker hindra bebyggelse, gräsmattor och staket längs stränderna. Strand har man eller inte. Redaktören gillar stränder och vill kunna gå på dessa fritt. En del uppför sig som om de äger det fria vattnet. Frågan är om alla förstår att den mark som nyttjas har man bara till låns även om man lagt köpeskilling.

Veckans historia härstammar från BG i Vinninga och är en västsvensk Göteborgsvits:

Det kom in en amerikanare i en fruktaffär Göteborg. Han tog upp en melon och frågade:
– Är det här de största äpplen ni har?
Då härsknade frukthandlaren till och sa:
– Var snäll och tumma inte på våra vindruvor.

God helg – dansa ut granen. Barren stannar till påska.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Robert Odenjung
Gäst
13 January, 2012 08:57

Bra fråga: Vad är Västsverige? Svaret beror på vem som får frågan. Västsverige är otydligare än vad exempelvis Skåne är.

Det finns en poäng i att fortsätta arbeta med att stärka den västsvenska identiteten i regionen – eftersom det ger tyngd åt våra argument om t ex vägutbyggnad när hela Västsverige talar med en röst.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
13 January, 2012 11:15

En gång skaraborgare alltid skaraborgare.