Gå direkt till Nyheten (Statistisk årsbok 2012:
Medelsvenssonlivet – villa, Volvo och dator)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Statistisk årsbok 2012:
Medelsvenssonlivet – villa, Volvo och dator

Publicerad Wednesday, 18 January 2012, 09:39 av Redaktionen

Statistisk årsbok för Sverige är här – boken för dig som vill ha koll på det svenska samhället. Förutom tusentals fakta om allt från väder till arbetsmarknad får du inblick i hur medelsvensken lever och vad som händer under en vecka i vårt land.

Maria Johansson och Mikael Johansson är de två svenskarna som vi kallar för Medelsvensson. Hon är 42 år, gift, har två barn och arbetar inom vård och omsorg. Han är 40 år, gift, har två barn och arbetar inom tillverkningsindustrin.

Maria Johanssons familj bor i en villa som har ett taxeringsvärde över 1,3 miljoner kronor, kör en silverfärgad Volvo och har en dator med internetuppkoppling i hemmet. I villan har barnen, Simon 15 år och Emma 12 år, egna rum och de har varsin mobil och cykel. Maria och hennes man har en disponibel månadsinkomst på 47 000 kronor och deras utgifter ligger i genomsnitt på 35 000 kronor. Familjens boendekostnad utgör omkring en fjärdel av månadsutgifterna.

Medelsvensken äter gärna godis och dricker alkoholhaltiga drycker. I Marias hushåll äter de varje vecka 1,3 kilo godis och konsumerar därutöver lika mycket kaffebröd. Under veckan delar hon och hennes man på en flaska vin och tre burkar starköl. De dricker dessutom 7 centiliter starksprit var. Godiset och kaffebrödet visar sig mer runt midjan på Marias man än på henne själv. 61 procent av män i åldern 35-44 år är överviktiga, men bara 29 procent av kvinnorna.

Vad händer under en vecka i Sverige?
Statistisk årsbok presenterar ett urval av händelser – både roliga och tråkiga – från en vanlig vecka.
– Det föds 1.142 pojkar, varav 21 får namnet Oscar, och 1.082 flickor, varav 17 får namnet Maja.
– 1.971 personer gifter sig, medan 900 personer skiljer sig.
– Sex mord/dråp, 1.690 fall av misshandel och 330 sexualbrott, varav 115 våldtäkter anmäls till polisen.

Hur mycket tid per dag lägger den genomsnittlige kvinnan och mannen på olika aktiviteter?
SCB:s tidsanvändningsundersökning 2010 ger dig en bild av människors vardagsliv.
– Under en genomsnittlig dag lägger kvinnor och män 43 respektive 26 minuter på matlagning.
– Män tittar mer på tv och/eller lyssnar på radio, 140 minuter jämfört med kvinnors 118 minuter.
– Kvinnor och män lägger nästan lika mycket tid på idrott och friluftsliv, 34 respektive 36 minuter.

Statistisk årsbok ger en bred och initierad bild av hela det svenska samhället, i form av texter, tabeller, diagram och kartor. Den kan användas som uppslagsverk, inspirationskälla eller för att snabbt få en översikt av Sverige. Boken kan beställas eller laddas ner i pdf-format på SCB:s webbplats. I februari släpps den som app till Ipad.