Gå direkt till Nyheten (Debatt: Nedskärningarna har gått för långt i vården)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Nedskärningarna har gått för långt i vården

Publicerad Friday, 20 January 2012, 10:18 av Redaktionen

– Kampen för att få slut på överbeläggningarna har återkommande avfärdats från de styrande, skriver kristdemokraten Monica Selin i en debattartikel om regionens ansvar för arbetsmiljön.

Nyligen riktade Arbetsmiljöverket hård kritik mot västsvenska akutsjukhus.

Kritiken kommer inte oväntat och handlar i huvudsak om att vårdplatserna är för få. Redan 2009 motionerade Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen om att genomföra en översyn av antalet vårdplatser. Vi insåg att nedskärningarna gått alltför långt inom vissa medicinska specialiteter och förstod att detta kommer att leda till att patienter skadas och att personalen får en orimlig arbetssituation.

Under hösten 2010 bifölls motionen och en vårdplatsutredning påbörjades.

Men kampen för att få ett slut på överbeläggningarna har återkommande avfärdats och ifrågasatts från den styrande konstellationen. Ändå har Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Helen Eliasson (S) mage att i Västnytt påstå att hon efter att det rödgröna styret tagit över tillsatt en vårdplatsutredning.

Hon glömmer inte bara att utredningen kom till genom en bifallen kristdemokratisk motion. Hon glömmer dessutom detaljen att Socialdemokraterna styrt regionen oavbrutet i tio år. Och så sent som i omvalsrörelsen för mindre än ett år sedan förnekades problemen med överbeläggningar av socialdemokrater som sa att Kristdemokraterna spred skräckpropaganda.

När vi efterfrågade en analys av samband mellan överbeläggningar och skador i vården menade Eliasson att något sådant samband inte fanns.

Och trots att Eliasson på bästa sändningstid i TV säger att det behövs 140 nya vårdplatser och att den styrande konstellationen arbetar med frågan så fortsätter samma konstellation i sjukhusens styrelser att besluta om att stänga avdelningar.

Antingen har den ena handen ingen aning om vad den andra gör, eller så drar sig Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande inte för att ljuga. Oavsett vilket är det allvarligt.

För både personalens och patienternas skull måste vi genast komma tillrätta med vårdplatsbristen. Men det rödgröna styret vill inte gå med på att införa en vårdplatsgaranti som kan motivera sjukhusen att tillgodose behovet av slutenvårdsplatser.

Fler vårdplatser handlar inte om att bygga lokaler eller köpa sängar. Det handlar om att öppna upp stängda salar och se till att det finns personal nog att ta hand om patienterna på ett säkert sätt utan att stressa ihjäl sig själva.

Makten ligger hos Eliasson. Men tyvärr verkar både vilja och förståelse ha saknats fram till att hon klev in i Västnytts TV-studio. Vågar man nu äntligen hoppas att det är slut på patienter i korridorer och sköljrum i regionens sjukhus?

Monica Selin (KD)
Regionråd i Västra Götalandsregionen