Gå direkt till Nyheten (Värmeverkets styrelse tvingas gå
Ny styrelse avgör VD:s framtid)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Värmeverkets styrelse tvingas gå
Ny styrelse avgör VD:s framtid

Publicerad Friday, 20 January 2012, 13:16 av Björn Smitterberg

Kommunfullmäktige i Lidköping kommer den 30 januari att samlas extra för att diskutera framtiden för Lidköpings Värmeverk AB. Kommunstyrelsens arbetsutskott uttalade i dag att den saknar förtroende för styrelsen, och vill att den avsätts. Arbetsutskottet kommer själv att utgöra styrelse tills allt är klart.

Kommunledningen med kommundirektör Kenth Lindström i spetsen får i uppdrag att ta upp frågan med Miljödomstolen i Vänersborg för att få klarhet i när ett tillstånd för den påbörjade utbyggnaden av värmeverket i Lidköping kan återupptas.

Nu har bygget stoppats – det som pågår är säkerhetsarbete som krävs för att konstruktionen skall klara väder och vind. Dessutom pågår på marken monteringsarbete av pannan – men det arbetet är inte beroende av bygglov.

Kommunens miljö- och byggnämnd gav bygglov i våras – men som förutsättning angavs att alla miljötillstånd skall vara klara.

Dessa tillstånd är fortfarande inte klara – och nu stoppas alltså bygget med vissa undantag. VD Jan-Erik Isaksson har i ett brev till Miljö- och byggnämnden i dag vädjat om att få fortsätta bygget – av säkerhetsskäl och ekonomiska skäl. Byggstoppet blir nämligen mycket dyrbart. Hur dyrt vet ingen. Vädjan var resultatlös.

– Men det kommer att kosta, säger kommunalrådet Kjell Hedvall (S).

Bertil Jonsson, oppositionsråd (M), säger i klartext att han saknar förtroende för den styrelse som sedan bolagsstämman i våras haft ledningen för Lidköpings Värmeverk AB. Kjell Hedvall är inte lika tydlig men säger att det faktum att han är enig med beslutet att begära ett extra kommunfullmäktige för att avsätta styrelsen.

En ny styrelse måste utses och fram i april väntar en ny bolagsstämma. Bara styrelsen kan bestämma framtiden för verkställande direktören – kommunstyrelsen eller ens fullmäktige har alltså makt att avsätta denne.

– Jag vill påpeka att invändningarna gäller hur värmeverkets utbyggnad skötts ur juridisk synpunkt, att man trott att gamla regler gäller än. Ur teknisk synvinkel har vi inget att erinra, säger Bertil Jonsson.

På frågan om det finns ett slagsx systemfel i informationsutbytet mellan kommunens bolag och kommunledningen instämmer såväl Kjell Hedvall som Bertil Jonsson, och Kenth Lindström säger att man inom kort kommer att bearbeta reglerna för kommunens bolag just för att öka informationsutbytet.

– Det arbetet blev aktuellt redan förra året när vi fick vetskap om att Värmeverket behövd ett kortvarit lån på 50 miljoner kronor.

Att bolaget nu hade problem med tillstånden fick – enligt uppgift – Värmeverkets styrelse veta före jul. Kommunledningen fick läsa det i tidningen.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
20 January, 2012 02:08

Ett klokt beslut!

Funderar
Gäst
Funderar
20 January, 2012 05:16

Äntligen vaknar kommunen… Nu är det bara ekonomin att ta hand om, och det blir tufft… Tips till kommunen: Den som söker den finner… (info)

niklas4
Gäst
niklas4
20 January, 2012 05:24

det är väll inte första gången kommunen bygger utan bygglov se  på motorstadion .. jag undrar har kommun några bygglov för det dom bygger tex  förskolan på lidåker

Danne Dyckert & K H
Gäst
Danne Dyckert & K H
20 January, 2012 06:06

Det är ju så man blir helt matt.
Det är ju ingen hundkoja de håller på å bygga direkt.
Ska bli intressant å se vad som händer.
Jag tycker det hela är pinsamt dåligt skött.

inka508
Gäst
inka508
20 January, 2012 10:07

Det känns som det är alldeles för många förtroendevalda i kommunens bolag.Det kan inte vara möjligt att partiboken skall vara så meriterande för denna typ av uppdrag.
Vet de individer som sitter i dessa styrelser vilket juridiskt/ekonomiskt ansvar som är förenat med denna typ av uppdrag ?