Gå direkt till Nyheten (Skaraborgarna blir allt fetare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skaraborgarna blir allt fetare

Publicerad Tuesday, 31 January 2012, 15:29 av Redaktionen

Övervikt och fetma har ökat i Skaraborg. Det visar en ny undersökning som presenterades i dag.

I östra Skaraborg är andelen överviktiga eller feta högst i hela Västra Götaland, 61 procent av alla män har överviktigt eller fetma, det är en ökning med sex procent sedan 2007. 16 procent av befolkningen i Skaraborg har fetma. I Falköping ses en signifikant ökning av fetman sedan undersökningen 2007. I östra Skaraborg har 18 procent av alla kvinnor i åldern 30-44 år fetma, det är många fler än snittet i Västra Götaland och tre gånger fler än andelen i centrala Göteborg.

Alkoholvanorna är mer hälsosamma i Skaraborg än i övriga Västra Götaland. I Grästorp ses nästan en halvering av de riskabla alkoholvanorna sedan 2007. Generellt dricker unga mer än äldre och män dricker mer än kvinnor.

Andelen rökare är högt i både Gullspång och Skara, men jämfört med regionsnittet är det färre män i västra Skaraborg som röker dagligen.

Hälso- och sjukvårdsnämnderna har ett övergripande mål att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Resultatet av folkhälsoenkäten ska studeras ytterligare för att påvisa vilka områden som kräver särskilda insatser för att nå målet.

Hälsa på lika villkor är en nationell enkätundersökning med frågor kring fysisk och psykisk hälsa, levnadsvanor, läkemedelskonsumtion, vårdutnyttjande, tandhälsa, trygghet och sociala relationer samt arbetsmiljö. Sedan 2004 skickas den ut till ett slumpmässigt urval av personer i Sverige i åldrarna 16-84 år.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kerca
Gäst
Kerca
31 January, 2012 10:01

Kan inte finnas nån vet och sans i denna undersökning, däremot har jag stora betänkligheter över hur våra vågtillverkare manipulerar badrumsvågarna. Har gått upp åtta kilo sen jag köpte vågen för två år sedan och inte beror det på mig, det är med säkerhet vågeländet som inte håller måttet! 
  

megabra
Gäst
megabra
1 February, 2012 05:37

Kerca måste köpt en likadan våg som jag har, vilken skit;)