Gå direkt till Nyheten (Hållbart Avstamp: Skapar företag med socialt ansvar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hållbart Avstamp: Skapar företag med socialt ansvar

Publicerad Thursday, 02 February 2012, 12:03 av Björn Smitterberg

I dag presenterades planerna på utveckling av en ny form av företagsamhet, så ovanlig att det fått stöd med EU-pengar de närmaste åren. Det är, konstigt nog, ett företeag som satsar på olönsamma jobb för att på sikt kanske få dem lönsamma. Det viktigaste i bokslutet är inte stora vinster i pengar, utan sociala vinster för människor.

Hållbart Avstamp heter verksamheten, formellt en ekonomisk förening med fem medlemmar för närvarande – man tar gärna mot fler. Här skall människor som av någon anledning har svårt komma in på arbetsmarknaden kunna få arbete.

– Det liknar i viss mån tidigare års beredskapsarbete – men det är mer än det, säger en av initiativtagarna Ola Göransson – som för sin del även driver företaget Cellma.

– Avsikten är att försöka hitta arbetsuppgifter som annars inte blir gjorda, de är inte lönsamma men behöver ändå blir gjorda, säger Märta Gustafsson, Kinnekulleföretagare som hittills mest synts som aktiv när det gäller kultur för unga.

Vid presskonferensen i dag medverkade från vänster Nicke Salén, Ing-Marie Johansson (som ska driva café i Sockerbruket), Ola Göransson, Peter Silow och Märta Gustafsson med lilla Ester i famnen.

Redan förra året startades verksasmheten, lite på prov.

– Vi tog över Husabykiosken och turistinformationen, säger Ola Göransson. Det blev ingen vinst men det gick runt. Samma sak var det med att visa Råbäcks hamn och Stenhuggeri.

– Just inom turistnäringen finns massor av saker att göra, säger Märta Gustafsson.

Peter Silow, tidigare bankman, har de senaste åren arbetat en del med marknadsföring och han har kommit med som en medlem i föreningen. Han är även aktiv i turistnäringen i Lidköping och Götene. Han tror att det här kan skapa arbetstillfällen som på sikt blir små företag.

Nicke Salén är expert just på entreprenörskap.

– Vi kommer att jobba med kombinationen av personlig utveckling, entreprenörskap och fackkunskap. Det här kommer att utvecklas efter hand hos varje individ och på sikt kanske de blir företagare. Entreprenörskap är ju att ha roligt och att utveckla idéer.

Hållbart Avstamp är just nu i en uppbyggnadsfas. Arbetsförmedlingen kommer att hjälpa företaget hitta arbetskraften.

– Vi kommer att tala med var och en  som vill arbeta hos oss och försöka finna rätta platsen, och vi hoppas även att människor som har förslag på arbetsuppgifter hör av sig till oss, säger Ola Göransson.

Att driva sociala företag är inte märkligare än andra företag – det svåra är att hitta målsättningen. Hållbart Avstamp skall gå ihop. Det kan i sin tur driva små företag – som exempelvis caféet i Sockerbruket som man tar över 1 april. Men det kan också vara att man kommer överens med företag om att få placera personer. Så är det i Götene. Arbetsförmedlingen betalar Hållbart Avstamp för att man har en person anställd som butikslots i en livsmedelsbutik. Lotsen skall hjälpa till att läsa det finstilta på förpackningarna, lyfta ned varor till kunder som inte når och så vidare.

– På sikt kanske fler butiker kommer med – och då kanske vi har ett litet entreprenörskap i form av ett småföretag som erbjuder butiker lots-verksamhet, säger Nicke Salén.

EU bidrar till detta med runt 5 miljoner kronor, och Arbetsförmedlingen budgeterar cirka 7 miljoner.

– Vi får betalt efter utfört arbete – det är inte något bidrag som betalas ut i klump till oss, säger Ola Göransson. Pengarna kanske vi aldrig ser – för Arbetsförmedlingens pengar kan vara i form av praktikersättning – vi ställer upp på alla möjliga olika former.

Förutom hittills nämnda är Göteneföretagaren Arne Hedström också medlem i föreningen.

– Vi ser gärna fler medlemmar i den ekonomiska föreningen. Vi skapar dessutom ett nätverk kring oss där bl a våra medarbetare får medlemsskap.

Vad är det då man vill ha för arbetsuppgifter att utföra?

– Det finns egentligen inga begränsningar satta från början, säger Nicke Salén. Vi prövar oss fram. Tanken är ju inte att konkurrera med någon utan att starta med sådana uppgifter som inte någon kunnat ta fatt i tidigare. Vi har en idébank.

Hållbart Avstamp var tänkt att arbeta främst inom Götene och Lidköping, och har sitt kontor i Sockerbruket. Men på begäran av Arbetsförmedlingen kommer verksamheten att utsträckas över hela Skaraborg.