Gå direkt till Nyheten (Skulpturer till Varas blå stationshus tar form i Berlin)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skulpturer till Varas blå stationshus tar form i Berlin

Publicerad Thursday, 02 February 2012, 16:02 av Redaktionen

Som stora isberg tungt vilande på verkstadsgolvet. Världsartisten Katharina Grosse och hennes team i Berlin har kommit halvvägs i arbetet med att skapa ett av Sveriges största konstverk – The Blue Orange.

Den 26 maj invigs Vara stationsområde i ny skepnad.

Mötet har redan börjat när Katharina Grosse nästan obemärkt slinker ned vid bordet. Vänligt och intresserat ger hon sig in i diskussionen när stadsarkitekten Rune Winsnes tillsammans med sina kollegor från Vara kommun och projektledningen från Statens Konstråd besöker ateljén i norra Berlin. Bakom konferensbordet fylls en hel vägg med
pågående och planerade arbeten i alltifrån Cleveland och Nya Zeeland till Tokyo och Vara.

Den som studerat Grosse närmare och sett förteckningen över de senaste tio åren i Katharinas liv vet att världen varit hennes arbetsfält länge. Stora städer, händelse- och människotäta platser är de vanligaste mottagarna av Grosses verk.

Vara är ett undantag. Lugnet i den lilla småstaden mötte hon vid sitt ännu enda besök i Vara, i november 2009. Hon minns intrycken från stationsområdet.

– Det fanns något övergivet och sorgset över stationshuset, som om någon glömt det kvar där, berättar Katharina, som tycks ha fascinerats av möjligheterna och hoppfullheten bland dem hon träffat vid sitt besök i Vara.

Här fanns önskan om att förändra. Att ge liv till platsen och låta området ta av världens uppmärksamhet. Den konstnärliga gestaltningen skulle inte bara upplevas av besökarna till fots utan även av dem som passerar med tåget, kanske även från luften.

Ett uppdrag som gjort för Katharina Grosse, en konstnär som gärna arbetar både monumentalt och färgstarkt. I sitt arbete är hon utforskande, testar gränser, både sina egna och betraktarens.

Hon intresserar sig för hur färg kan förändra smaken, känslan och lukten av det vi upplever. ”Måla en citron blå och se vad som händer” uppmanar hon sina läsare i en konstpedagogisk skrift för barn. Från den tanken kommer förstås namnet på verket i Vara – ”The Blue Orange”.

Vad händer när du målar ett stationshus i Vara blått?

Katharina undersöker färgernas möjligheter att förändra upplevelser, men också hur konsten kan påverka vårt sätt att sätta gränser för vad som är möjligt och vad som är rätt.

– Jag återkommer till detta med våra vanor, hur de hela tiden hindrar oss och måste utmanas, förklarar Katharina i sin studio.

Här arbetar hon ofta intuitivt, även om hon på senare år i allt högre grad gett sig förberedande tid. Rörelserna i verken längs väggarna tydliga, nästan medryckande.

Studion flödar av ljus och färg. Något enda verk är svart.

– Svart är en ny färg för mig, jag arbetar med den sedan några månader, berättar Katharina utan att
förklara närmare.

Medan hon nu förbereder sig inför sin närmaste vernissage i hemstaden Berlin pågår arbetet med en vid det här laget välkänd idé.

Våren 2010 presenterade Katharina Grosse sin första skiss för konstrådet, Vara kommun och Trafikverket som startat projektet tillsammans. I skissen hade hela stationshuset införlivats i verket. Alla husets delar, från fasad till takpannor
och stuprännor hade infärgats i en avvikande färg. Därefter hade sex skulpturer monterats, fem på taket och en på marken strax nedanför.

I studion står skulpturerna nästan som isberg i väntan på att hamna i Vara.

Tillsammans skulle huset och skulpturerna utgöra ett enormt verk, omöjligt att gå miste om för den som befinner sig på platsen.

Skissen föll i god jord.
Idag är huset blått, eller snarare ultrablått, inte korallrött som det var tänkt från början. Av tekniska skäl fick kulören justeras. Det blå huset har i sig självt blivit uppmärksammat och tyckt om.

Redan innan verket är på plats har det hunnit inspirera till ett större pedagogiskt arbete i skolan, där mellanstadieelever skapat med utgångspunkt från Grosses idéer.

Skulpturerna som nu finns utskurna i styrofoam i verkstaden i Berlin kommer inom de närmaste veckorna målas i kraftfulla kulörer. När de sista hårdgörande ytskikten är på plats är de redo att transporteras i Vara för montering.
Den 26 maj invigs ”The Blue Orange”. Det blir Katharina Grosses andra besök i ett annat Vara.

– Annacarin Öman

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
RolfOlsson
Gäst
RolfOlsson
2 February, 2012 04:35

Man kan ju undra.Men skoj ä dä ju.Med något undantag är allt vi Lischöpingsbor lite avunssjuka.

SWE_Birdy
Gäst
SWE_Birdy
2 February, 2012 09:22

ja det var ju ett sätt att ta död på Vara nu vågar ju ingen kliva av buss eller tåg vid Vara station.