Gå direkt till Nyheten (Debatt: Utmaningarna för Skaraborg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Utmaningarna för Skaraborg

Publicerad Thursday, 23 February 2012, 10:59 av Redaktionen

Framträdande centerpolitiker i Skaraborg har skrivit en debattartikel på vilka utmaningar som måste lösas.
– Det behövs järnväg och sjöfart, skriver politikerna.

Utmaningarna för Skaraborg

För att utvecklas och växa måste två viktiga områden säkras och utvecklas, dels utbildning och kompetensutveckling, som leder till jobb och företagande i Skaraborg och dels en robust och stark infrastruktur som gynnar hela Skaraborg.

När Skaraborgs framtid nu diskuteras i olika sammanhang vill vi från Centerpartiet i Skaraborg ge vår syn på utvecklingen.

Skaraborg behöver en stark och robust infrastruktur som byggs för att klara morgondagens krav på hållbarhet. Därför behöver järnväg och sjöfart förstärkas,transporter av gods flyttas från väg till järnväg och sjöfart vilket ger långsiktiga lösningar, som gynnar hela Skaraborg och skapar förutsättningar för utveckling i hela området.
Skaraborg behöver också bra vägar, det gäller såväl E20 som andra vägar. Alla resor startar på en mindre väg eller gata, och det är hela systemet som behöver ses över. De regionala vägarna är i stort behov av upprustning för att klara såväl pendling som ökande turistströmmar. Vårt näringsliv i Skaraborg är väl decentraliserat och det är många företag som har produktion på mindre orter, utan dessa stannar Skaraborg. Därför behövs en upprustning av vägnätet i hela Skaraborg.

Utbildning är nyckeln till framgångsrika företag och en god arbetsmarknad. Gymnasieskolan är avgörande för möjligheter till dagens ungdomar att utbilda sig till jobb. I den nya gymnasieskolan höjs kvaliteten på både teoretiskt och praktiskt inriktade program. Det finns nu också lärlingsutbilding, ett viktigt utbildningskomplement för både elev och företag att utveckla morgondagens kompetens. Satsningarna som Centerpartiet och Alliansregeringen gjort på Yrkeshögskolan och regionala kompetensplattformar är andra viktiga faktorer för att stärka enskilda individers möjligheter till arbete liksom att garantera näringslivet kompetens.
Framtidens arbetsmarknad kräver fler yrken med högre utbildning. Därför måste såväl Högskolan i Skövde som SLU i Skara ges resurser och fungera som regionala utbildningsnav för näringsliv och övrig arbetsmarknad.

Gunilla Druve Jansson (C) Distriktsordförande

Ulrika Carlsson (C) Riksdagsledamot

Ulf Eriksson (C) Vice ordf kommunalförbundet

Leif Walterum (C) Kommunalråd Skövde

Kent Folkesson (C) Vice distriktsordförande, kommunpolitiker i Lidköping

Kjell Sjölund (C) Kommunalråd Karlsborg

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
25 February, 2012 01:39

Och i verkligheten gör ni precis tvärtom! Kul att se Centerpartister använda sitt gamla honnörsord “decentralisering” igen. I den praktiska verkligheten så arbetar ni istället för centralisering så att fler beslut skall fattas i EU istället för i Sveriges riksdag. Enl. Annie Lööf så betyder decentralisering för henne att besluten skall tas på rätt ställe, när hon fick frågan i Ekots lördagsintervju. Och ni talar om att sossarna har problem ………..

Funderar
Gäst
Funderar
27 February, 2012 10:55

De sägs inget om att bygga om E20 till motorväg… Det “behövs mer” och “det behövs bättre”… “jag ser en framtid som…”Men inget om vad som behöver göras och hur mycket pengar som ska satsas på resp. sak… Tomt prat som vanligt… Den gamla partiledaren var i alla fall lite rolig när hon sa en massa dumma saker och klantade till det, men den nya är inte ens kul att lyssna på… hon svamlar ju bara en massa floskler hela tiden… Kom med något konkret nästa gång… Annars orkar jag inte läsa igenom era insändare…