Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Prinsesstårta)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Prinsesstårta

Publicerad Friday, 24 February 2012, 08:00 av Björn Smitterberg

Det var brist på grönt och rosa i konditorierna på torsdagseftermiddagen. Många var de fikaraster där det djupa politiska samtalet i dag näringsattes med prinsesstårta. Och till slut var det inte helt lätt att hitta prinsesstårtor.

Mycket tyder nu på att vi i Sverige kommer att få två drottningar i följd. Ingen kung mer än den tjänstgörande är i sikte alltså. Manlig tronföljare har vi nu inte haft sedan Carl Philip var i riktigt späd ålder.

Först med nyheter – den parollen tycks viktig på Radio Skaraborg. På torsdagen dominerades morgonen av nyheten om kronprinsessans nedkomst. Klockan 7 hölls en presskonferens. Radio Skaraborg hade bilder och citat från presskonferensen. Men för att vara säkra på att vara först daterades det till att ha varit publicerat klockan 05,18 – nästan två timmar innan prinsens presskonferens.

Det här tycks viktigt i andra sammanhang också. I tisdags hade Lidköpingsnytt nyheten om att Värmeverket fått tillstånd för drift i utbyggt tillstånd. Men det var inte intressant – däremot att andra medier hade nyheten dagen därpå. Tala om att journalistiken är gammalmodig i sina arbetsmetoder och att journalister är flockdjur – alla gillar inte internet.

I hertigdömet Västergötlands viktigaste stad Lidköping var man snabba med flaggningen för den nya prinsessan. Redan tidigt på morgonen var svenska flaggorna i topp på Nya Stadens torg och på Mellbygatan – Polishuset – och flera andra platser. Apelsinpris.

Försäkringskassan har meddelat att det kungliga paret får första barnbidraget utbetalat den 20 mars och att såväl mamma som pappa får vara hemma i 30 dagar i samband med att arvfurstinnan föddes.

Redaktören är förstås extra stolt – sedan generationer heter nämligen släktens manliga del Torsten som andra namn. Detta brukar förbigås med glömska. Men nu konstaterade en till redaktören närstående son att det kanske blir lättare att komma ihåg Torsten-dagen.

För oss vanliga medborgare är det vardagen som gäller. På tisdag inträffar en viktig dag – Musarmens dag. Då skall vi utveckla vårt stretchande för att inte fastna i den svåra värk som musarm innebär. Ja, det är en svår värk. Redaktören minns anfallet som drabbade honom och där läkaren enkelt rekommenderade att svänga på armarna ordentligt vid promenaderna – förutom att sträcka på sig ibland. Och det är ju bra för att skydda sig mot datorsittfläskbedövning – även kallad träsmak.

Citronpris till åklagare som inte ser till att rattfyllon döms.

Om ett par år kan man köra hela vägen mellan Stockholm och Göteborg på mötesfria vägar. Då skall en sista tvåfiliga stumpen vid Ulricehamn byggas om. Det betyder alltså att huvudleden mellan Stockholm och Göteborg inte blir E20, utan E4 och riksväg (40?). Frågan är om E20 i Skaraborg kommer att förlora sin status som Europaväg, och därmed falla i rankning av vägar som behöver moderniseras?

Veckans roliga historia – ordvits är kanske lämpligare – har skickats in av Bengt BG Gustavsson i Vinninga.

– Kocken åkte fast och hamnade i rätten…

God Helg!