Sven-Olof Ahlberg berättade: Broarna i Lidköping bör belysas
Publicerad Thursday, 01 March 2012, 10:53 av RedaktionenLidköpingsbon Sven-Olof Ahlberg, byggnadsantikvarie med inriktning på byggnation i betong och stål med specialisering på broar, berättade i onsdags om Lidköpings broar förr och nu.
Sven-Olof Ahlberg uppehöll sig huvudsakligen vid Lidköpings bro-historia från och med 1800-talet.
Inledningsvis berättade han att brobyggandet blev viktigt i och med Nya Stadens tillkomst. Tidigare hade det varit lite si och så med hållbara konstruktioner över till Kållandssidan så att säga.
1687 planläggs en bro i alla fall.
1750 -1850 fanns en träbro av gedignare konstruktion, där nu Torgbron ligger. 1854 ersätts denna av ”Europas första bågbro av stål” som tillverkas av Motala Verkstad. 1914 ersätts denna av den nuvarande Torgbron som faktiskt är gjord i det då nya materialet betong. Torgbron kallas i folkmun också för ”körbron” eftersom den var den enda som tillät motortrafik.
Året innan, 1913, byggdes Gångbron på samma ställe som nu Wennerbergsbron ligger. Från början hade man tänkt anlägga ytterligare en körbro vid sidan av Gångbron. Så blev det först 1961, men då flyttades Gångbron till sitt nuvarande läge vid Lasarettet.1973 invigdes Ågårdsbron och 1981 Rörstrandsbron.
Tågtrafikens problem i Lidköping med två stationer, en på vardera sidan älven, löstes 1893 då den första järnvägsbron kom till. 1943 förstördes dess fasta del, den så kallade plåtlådan. Plåtlådan nytillverkades under blott en månad (!) av Lidans Motorverkstad. I islossningen 1950 följde dock hela svängbron med ut i Kinneviken.
1953 kom så den nya järnvägsbron till.
Sven-Olof Ahlberg lotsade de intresserade och i många fall initierade åhörarna genom historiken och brobyggnadstekniken i dialog med lyssnarna. Spontant uppstod en livlig debatt som avslöjade starka känslor om den framtida lösningen av Järnvägsbrons och Rörstrandsbrons påverkan av den inre hamnens utnyttjande.
Sven-Olof Ahlberg framhöll att Lidköping med dess broar är speciell – en liten stad med så många broar. Detta karaktärsdrag i stadsbilden borde kommunen exponera tydligare med en genomtänkt och konstfull belysning, menade Sven-Olof Ahlberg.
Att kalla den för Torgbron, är värre än svordomar i Storakôrka för oss som är födda innanför rita:-)
Kan väl passa på också att nämna Alingsås. Där har man sedan många år en slags tända-på-hela-stan-ljusmässa under sensommartid.
Äntligen någon som tycks begripa sig på det vackra vi har i Lischöping. Med rätt utformad belysning kan vi göra hela “stan” både belyst å vackrare. Det finns så många byggnationer träd dammar,
silos m.m m.m. som med rätt belysning skulle kunna bli rena konstverket. Med då en blandning av belysning, spotts ä färgad belysning noga kombinerat. Måttfullt å harmoniskt. Kan tänka mig vissa byggnader så här kommer några förslag. Wennerbergs skolan; Kylanderskolan å statsträdgården medbörjan å slut av två broar å på andra sidan kapellet å Nicolai kyrkan(å tänk att få byta ut denna tråkiga betong färgade puts mot vit färg kontrastera denna vackra stenbyggnad till kyrka) Rådhuset:; torgets vackra konst (Magnus G: å sjöjungfruarna) Ja ni ser man kan göra listan hur lång som helst. Men tänk er en promenad genom ett “mörkt” Lidköping som är belyst å med ljusspel å färger på noga utvalda platser. Å med dagens ny konstruerade lampor torde inte kostnaden för el duga som motargument. Tack för mig å ordet. ;-D