Gå direkt till Nyheten (Ur Lennart Kedners bildarkiv: Det bortglömda huset)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ur Lennart Kedners bildarkiv: Det bortglömda huset

Publicerad Friday, 02 March 2012, 07:15 av Redaktionen

Likt detta hyreshus av äldre modell fanns några kvar långt fram. De sista revs under 70-talet. De kom till då industrin i Lidköping växte i början av 1900-talet och som förde med sig behov av billiga och enkla bostäder till industriarbetarna. Sådana här hus fanns lite här och var i innerstaden till exempel utmed Vallgatan och Målaregatan.

Men huset på bilden låg vid Götgatan/Kylandergatan/Vinbergsgatan i kvarteret Rhea. Det revs under 70-talet och 1978 byggdes det nuvarande hyreshuset som omfattar hela kvarteret och ägs av AB Bostäder.

Huset har inte lämnat några större minnen efter sig, påfallande många gamla lidköpingsbor har vid förfrågan haft svårt för att erinra sig det.

Under 50-och 60-talen kom de här husen att vara en möjlighet för ungdomar att flytta hemifrån så fort de fått jobb. De starkt nedslitna husen hade låga hyror. De hade i många fall vad man då i vardagslag kallade ”rivningslägenheter”.

Huset från Kylandergatan med stadsträdgården skymtande längst bort i bild liksom det nybyggda polishuset. Det gula huset till höger inrymde bland annat ett bageri.

Bilden är tagen från hyreshuset mot Kylandergatans norra del. Här syns exempel på de karakteristiska röda bodarna och magasinsbyggnaderna som fanns överallt i stadens ”bakgator”. De senare var ett arv från 1800-talets spannmålshandel, främst med havre, då Lidköping var en viktig utskeppningshamn för denna handel.

Bodarna inrymde ofta hantverk och småindustri.

Bilderna är klickbara till större format.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Goggleman
Gäst
Goggleman
2 March, 2012 01:31

Jag tycker att det var ett snyggt hus med fina detaljer! Synd att man ofta låter förfallet gå så långt att man river istället för att renovera.