Gå direkt till Nyheten (Polisen varnar för oseriösa hantverkare: Betala inte kontant!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Polisen varnar för oseriösa hantverkare: Betala inte kontant!

Publicerad Thursday, 08 March 2012, 12:54 av Redaktionen

Varje vår brukar det komma ett antal oseriösa hantverkare/asfaltläggare till Västsverige. De är vanligtvis från Nordirland och övriga Storbritannien och lockar med billiga tjänster. Även i år har de visat sig i Lidköpingstrakten.
– Om erbjudandet låter för bra för att vara sant, så är det troligen det, säger kommissarie Anna Rosenberg som varnar för att grövre brott ibland begås i samband med att tjänsterna utförs.

Även tidigare år har asfaltsläggarna varit något av ett vårtecken i myndigheten. I år kom de tidigare än vanligt, redan i januari syntes de första i Göteborgsområdet. Nu har de spridit ut sig och finns över hela Västra Götaland. I Lidköpingstrakten har de bl a försökt sälja verktyg och elmaskiner.

Anna Rosenberg, som samordnar ärendena på polisområde Storgöteborgs stab, har blivit något av en expert på området och hjälper hela polismyndigheten med juridisk hjälp i frågan. Hon uppmanar allmänheten att vara försiktig och vill varna för att anlita hantverkarna:

– De vill nästan alltid ha betalt i förskott. Därmed är det nästan omöjligt att reklamera ett dåligt utfört jobb eller att få tillbaka pengarna. Enda utvägen är att låta en professionell hantverkare rätta till det som blev fel, konstaterar hon.

För att tjäna pengar knackar hantverkarna dörr och erbjuder till synes billiga tjänster i form av asfaltläggning, renoveringar, plattsättning, tvättning av uppfarter etc. Som regel kräver de förskottsbetalning. Oftast handlar det om ”svartarbete” och skatter och andra avgifter betalas inte.

Det kan innebära en risk att anlita dessa hantverkare och det är inte ovanligt att brott begås i samband med deras tjänster. Det kan vara stölder, bedrägerier men även misshandel och utpressning har anmälts.

Tips från polisen 
• Tänk dig noga för innan du tackar ja till något.
• Ta egna referenser på företaget och på utförda arbeten.
• Finns F-skattsedel och betalar de skatt?
• Skriv ett avtal om du bestämmer dig för att anlita hantverkaren, annars kan det vara svårt att få rätt vid eventuella framtida tvister.
• Begär identitetshandlingar.
• Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant utan till ett företagskonto.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
janne59
Gäst
janne59
8 March, 2012 02:24

Det är rätt. Gör livet surt och obekvämt för alla j***a utlänningar som kommer hit och erbjuder sina “tjänster”, oavsett vad dom sysslar med.