Gå direkt till Nyheten (Debatt: Om polishuset)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Om polishuset

Publicerad Thursday, 15 March 2012, 08:15 av Redaktionen

Varför satte projektet med polishuset på Åhlénsparkeringen igång?
Det undrar Bertil Bertilsson i en debattartikel.

Det är tydligen inte för sent att kommunens beslutsfattare tar sitt förnuft tillfånga och reagerar för att det s.k nya polishuset stoppas för etablering mitt i hjärtat av centrum.

En fråga man kan fundera över,  varför projektet överhuvudtaget satte igång med placeringen där. Förutsättningarna har ju inte varit förändrats under tiden fram till uppvaknandet för institutionens placering i centrum. Varför ventilerades inte förutsättningarna,lämpligheten och kraven med tanke på de de rent historiska värderingsgrunderna för en som förelåg beslutsfattarna i ett tidigare stadium. Det måste lagts en hel del pengar redan på projektet för att bara komma fram till att placeringen är olämplig.

Myndigheten i fråga måste väl själva inse och ha kunskap om vilket behov som föreligger. Borde inte berörda parter och intressenter äga kunskap om förutsättningar för ändamålsenliga lokaliseringar i inledande skeden.

Tycker Bertil Bertilsson.

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna Elisabeth N
Gäst
15 March, 2012 08:50

Det verkar som om att det är Göteborg som skall bestämma. För övrigt kan man ju börja fundera på om vi verkligen behöver en Polisstation i Lidköping ? Var o varannan dag skriver ju t ex Lidköpingsnytt om att inga insatser har gjorts det senaste dygnet. 

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
15 March, 2012 09:46

NLTS,s artikel är en blanding av kommunala beslut samt mina privata åsikter. Fakta är att det vinnande arkitektförslaget skall omarbetas.Placeringen var ett önskemål/krav från polismyndigheten.För min egen del trodde jag att man skulle kunna bygga mer småskaligt.Polisen finns idag i ett område motsvarande ca 40 % av det nya området.Kommunens roll är som markägare och givetvis givande av bygglov.Polismyndigheten Västra Götaland är beställare.Nu finns det ett utredningsförslag att polisen skall bli en myndighet för hela landet.Polismyndigheten Sverige.
Vart detta bygget tar vägen i ny Stockholmbaserad organisation vet jag ej  däremot finns det ett takpris hur mycket detta får kosta.Kommunens kostnad för att anlägga P platser har ännu ej presenterats.

Med hälsning

Kjell Hedvall

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
15 March, 2012 03:29
Svarar  11hedvall11

 Utifrån dit intelligenta svar undrar jag om det är du eller ngn annan som avgör sakfrågan. Du har ju förmågan att framhäva just dina åsikter som de enda rätta o riktiga. Utifrån din syn på en tanke om 1 polismyndighet i Sverige verkar du tro att då blir den enda polisstation som behövs o det är den som placeras i Sthlm???!! Själv anser jag det bästa förslaget är att placera den centralt. Det finns många fördelar med det. Sedan tänker du till om del av polisens arbete såsom exv. passhanteringen, du kanske skall lägga den på samhällsbyggnad inom kommun ?. Som kommunråd bör du nog skilja på vad du tycker och vad kommunen står för. Det finns sakkunnig personal som hantera denna fråga låt dessa göra det, de har den kunskap de behöver, utan att behöva lyssna på Kjell Hedvalls privata syn. Hur var det egentligen, jo det fanns en plats som alla var överens om, va det inte den plats vi allmänt kallar Åhléns parkeringen, jo jag tänkte väl det. Det mest anmärkningsvärda är ju att du verkar missunna polisen i Lidköping nya lokaler, de behöver verkligen nya, är det inte ett gammalt möbelhus de är inhysta i ?

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
15 March, 2012 06:11

Svaret från dej är obegripligt och oförskämt. Om man inte har läsförståelse bör man undvika att lägga sig i. Kommunen har hela tiden framhållit en placering vid Räddningstjänsten. Iövrigt svarar jag inte anonyma längre.

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
15 March, 2012 11:46
Svarar  11hedvall11

Problemet Hedvall är nog inte om du skall svara på anonyma debattörer. Du menar att dessa inte är trovärdiga. I sakfrågan är det ju så att beslut har tagits, sedan kommer Du Hedvall med inlägg som går mot dessa, i vilken roll agerar Du. Du markera ett motstånd för att polisen i Lidköping skall bygga ett nytt polishus. Vart finns det motståndet för- ankrat, hos dig eller hos kommunen? Du har ju tidigare framhävt i “talarstolen” att du anser vissa som inte delar din åsikt mer eller mindre är inkompetenta. Jag gläds med de poliser vi har i Lidköping får ett nytt polishus/bättre arbetsplats/ det behöver de. Låt arbetet fortgå, gör nu inte allt du kan för att motverka detta. Det påverkar ju inte dit förtroende kapital till det bättre. Till sist varför skall dina utlägg vara mer trovärdiga än just mitt.

Redaktören
Gäst
Redaktören
17 March, 2012 03:28
Svarar  11hedvall11

Inlagt av red på begäran:
Självklart är vi måna om den polisiära verksamheten och deras säte i vår kommun. Men, vad gäller placeringen av själva centrumet för verksamheten så är det väl kommunen som har sista ordet vad gäller etableringen av detsamma. Vidhåller att det måste anpassas till allas belåtenhet, behov och framtida krav för trygghet i rätt miljö. I grund och botten är det parkering och den problematiken som styr beslutsångesten i detta stadium av projekteringen.  Det verkar som det ligger en förhoppning om en lösning av mer praktisk karaktär än vad det påverkar stadens kulturella arv att förvalta för framtiden. Enligt mitt tycke så vore det förödande med en stor, intetsägande betongbyggnad enligt framlagda förslag.Det finns säkert andra tänkbara platser, som löser de flestas intresseområden. Vi måste värna om framförallt centrumhandel och servisen i övrigt som krävs av en i övrigt framsynt kommunplanering.
Tycker jag,  – Bertil Bertilsson.

batsman
Gäst
batsman
15 March, 2012 06:23

Ska ett polishus ligga mer centralt än ett bibliotek ?
Många kommuninvånare besöker biblioteket flera gånger i veckan/månaden, men hur ofta besöker man polisen ?
Granne med räddningstjänsten är ett bra alternativ, men det finns fler tex mellan Taxi o Preem eller varför inte Sockerbruket  eller Rörstrandsområdet.
Snart är Lidköping i klass med Vänersborg…..
Fattas bara taket…..

Hsko
Gäst
Hsko
15 March, 2012 08:48
Svarar  batsman

Jag har skrivit detta tidigare, detta måste vara en kanonplats på wennebergsvägen mellan margrelundsgatan och östbygatan. Nära till centrum götene, skara.Åhlens parkering är ju löjligt dumt nära på idiotisk dumt.