Bernt Blomgren spanar in Folkrörelsearkivet
Här finns mycket att kolla in
Publicerad Friday, 16 March 2012, 12:16 av Redaktionen
Skaraborgs läns Folkrörelsearkiv i Lidköping ligger på Norra Torngatan.
I det gula huset med gaveln mot Iqbal-torget. Det hus som av äldre lidköpingsbor fortfarande benämns ”polishuset”.
-Tyvärr måste man nog säga att det kom fler privatpersoner förr och letade bland vårt material, säger Monika Sjöstrand som varit föreståndare i drygt 20 år.
Hon berättar att tidigare var det vanligt att gymnasister och studerande på akademisk utnyttjade arkivet för specialarbeten respektive ämnesuppsatser.
– Men det är inte så att det är precis folktomt här, tillägger hon.
Den här dagen är det tre personer som söker i föreningsmaterial efter uppgifter om anförvanters historia.
Sofie Franzén är arkivarie på arkivet sedan två år och tycker att hennes arbete är kreativt:
– En av mina arbetsuppgifter är den utåtriktade verksamheten. Här finns mycket att göra så att allmänheten får upp ögonen för vilken rik källa Folkrörelsearkivet är. Vi samarbetade med exempelvis Idrottshistoriska museet här i Lidköping nyligen, vi har gjort en liten utställning om folkrörelserna i Mariestad.
Hon berättar också att man nu försöker få till stånd utställningar som kan vandra runt i gamla Skaraborg:
– Även om arkivet är beläget i Lidköping servar vi ju hela gamla Skaraborg.
Snart flyttar arkivet till och med biblioteket till före detta Försäkringskassan – numera kallat Stadsbiblioteket.
– Det har blivit ganska trångt här med våra 1.500 hyllmeter arkivmaterial, säger Monika Sjöstrand, dessutom blir vi mer tillgängliga om vi ligger vägg i vägg med biblioteket.
Arkivet har uppemot 3.500 föreningar som lämnat och lämnar in material. Även riktigt gammalt material kommer in fortfarande. Monika Sjöstrand berättar att i dagarna fick man in protokoll från Västergötlands Orienteringsförbund från 1930- och 1940-talen, liksom olika små missionsförsamlingar på Kålland med protokoll som daterar sig från 1880-talet – bland annat Ullersbros-och Gärdevikens.
IngBrith Mauthe är arkivassistent sedan femton år tillbaka på Arkivet. Hon berättar att man numera får mycket förfrågningar via mejl och telefon:
– På nätet finns numera grundläggande uppgifter om vad de olika föreningarnas material, så man kan få en översikt innan man kommer hit.
Hon vill också framhålla att arkivet har en enorm bildskatt i form av foton.
– Det finns nog en 100.000 foton sammanlagt.
Staffan Vallin och Sofie Franzén letar i gamla möteshandlingar om Staffan Vallins föräldrar.
Bilden är klickbar till större format.
En besökare denna dag är Staffan Vallin med rötterna i Lidköping, men sedan slutet av 1960-talet boende i Malmö:
– Jag håller på med att skriva en familjekrönika för barn, släkt och vänner. Något jag funderat på ett tag, men nu har jag gjort slag i saken. Det kommer att bli fler stunder här på Folkrörelsearkivet i kombination med besöken i stugan i Botten.
Som hans föräldrar träffades inom den socialdemokratiska rörelsen under 30-talet blir det Socialdemokratiska Ungdomsklubbens protokoll från denna tid som gäller för dagen.
– Jodå, säger Staffan Vallin efter att ha läst protokollet från 1938, farsan, Hugo, togs in i Lidköpings SDUK då och det stod att han skrevs över från Uddevallas SDUK och senare under året valdes han in i programkommittén och ombads även försöka organisera en träff med SDUK-are från Uddevalla och även norska AUF-are.
Staffan Vallin är helt begeistrad över materialet.
– Det är fantastisk känsla att läsa alla namnen som förekommer i protokollet på personer som man träffade och hörde talas om när man växte upp.