Gå direkt till Nyheten (Filmpremiär: En oväntad dramatik av Dalle)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Filmpremiär: En oväntad dramatik av Dalle

Publicerad Friday, 16 March 2012, 01:14 av Redaktionen

Peter Dalle är mest känd för komik och komedi, men även dramatik. Nu har en ny film signerat Dalle premiär – bl a i Lidköping. Det handlar om en isolerad grupp människor – just när andra världskriget bryter ut.

Peter Dalle tar ett stort steg med denna välgjorda nazistthriller om hur andra världskriget påverkar en forskarexpedition till sjöss.

Det är Pangeateorin om att alla världsdelar en gång satt ihop som skall utforskas. Det sker på ett fartyg med rysk besättning och utspelas vid Svalbard. Krigsutbrottet innebär spänningar mellan forskarna och i bästa MacLean-stil visar det sig att någon ombord är något annat än man väntar sig.

En fiende att dö för har fått betyget fyra på en femgradig skala av kritikerkåren.

Det började på 1930-talet med pensionatsfilmerna. Sedan dess har svensk film skapat massor av semesterfilmer – av varierande kvalitet. I kväll har ytterligare en premiär och förhandskritikerna har inte varit snälla mot Kvarteret Skatan reser till Laholm.

För många är det helt okänt att det på Gotland finns en omfattande produktion av film för TV och biografer. Kvarteret Skatan reser till Laholm är en sådan film, och hur man lyckats återskapa Laholms miljö på norra Gotland kanske är en gåta.

Kvarteret Skatan är från början en produktionsidé som bygger på sketcher för TV. Nu har idén gjorts till film. Om det nu finns någon svensk filmkris så måste det gälla denna genre med semesterfilmer. Lasse Åberg lyckades ett par gånger – men sedan har semesterfilmerna gått in i väggen. Nu får publiken chans att sätta sitt betyg på Kvarteret Skatan som skapas på delvis grova skämt om svåra sjukdomar.

Kvarteret Skatan reser till Laholm har premiär på Folkan i dag.

Här fortsätter också Mästerkatten och Prinsessan Lilliefee som matinefilmer, och semesterfilmen En gång i Phuket är kvar på repertoeren tillsammans med svenska thrillern Nobels Testamente.