Gå direkt till Nyheten (Lennart Kedners bildarkiv: Warmbadhuset)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lennart Kedners bildarkiv: Warmbadhuset

Publicerad Wednesday, 21 March 2012, 07:04 av Redaktionen

Badhuset, där andra våningen var tjänstebostad för badmästare med familj, låg mitt emot biografen China i Älvparksslänten ned mot Lidan. Biografens baldakin skymtar till vänster i bildens mitthöjd. I dag är China ersatt av Riksbyggens hyreshus.

Warmbadhuset byggdes 1906 och betydde mycket för lidköpingsbornas välbefinnande – inte minst skolbarnen. De som gick i småskolan på 50-talet minns säkert besöken på badet. Först gällde en rejäl avtvagning, var och en tilldelades en zinkbalja, tvål och hård borste. Pojkar och flickor gick på olika tider för man var naken hela tiden i badutrymmena. Ingen skulle komma på tanken att gå i kalsonger – skulle man betraktas som snuskpelle.

Foto Lennart Kedner – bilden är klickbar till större format.

När man godkänts som renskrubbad fick man hoppa i simbassängen som inte var särskilt stor, man kunde i alla fall ta några simtag.

Att renlighet eftersträvades och omhuldades i samhälle och skola, med ibland hårda nypor och bryska metoder, hängde samman med de ofta undermåliga bostäderna för ”vanligt folk” där sjukdomar frodades – till exempel TBC, för att inte tala om löss och loppor.

Ännu i slutet av 50-talet bodde en del av lidköpingsborna i omoderna bostäder som saknade dusch och badrum. Då var Warmbadhuset en tillgång.

Det nuvarande Badhuset stod färdigt 1974 och Warmbadhuset stod övergivet några år.

I slutet av 70-talet då rivningen av Warmbadhuset blev aktuell var det många som önskade bevara byggnaden. Bland annat bildades en föreningen som ville att byggnaden skulle bli en plats för olika sorters konstutövning – Konstens Hus. Så blev det dock inte utan Warmbadhuset revs 1979.

Läs även tidigare artikel:
Badhuset rivs!

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
$21926890
Gäst
$21926890
21 March, 2012 07:25

Minns den barske badmästaren väl. När han ansåg att man bastat lite för länge så vred han på en kran med het ånga inne i bastun, vilket innebar att fick dra.
När han inte såg på så stod vi i fönsternischen och dök i bassängen.

Kerca
Gäst
Kerca
21 March, 2012 08:25

Det var många vackra hus som revs på den tiden. Nu blir det ett sjujäkla liv om man vill riva en otroligt ful stenmur ute vid Sjölunda. Tiderna förändras. 

$21926890
Gäst
$21926890
21 March, 2012 07:11
Svarar  Kerca

Det viktigaste för de som bestämmer, är att bestämma:-(