Gå direkt till Nyheten (Hjärtskolan (1))

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hjärtskolan (1)

Publicerad Wednesday, 22 August 2012, 11:21 av Tore Sahlström

Nyligen hjärtopererade Tore Sahlström  går i hjärtskola och vill dela med sig av vad han får veta. Det sker i en artikelserie – här är första avsnittet. Hjärtskolan: Låt hjärtat va me-lite längre.

I fem delar av Hjärtskolan kommer jag redogöra lite fakta och tips om vår motor-nämligen hjärtat. Det är Kranskärlsmottagningen på Lidköpings sjukhus ,som håller i trådarna för hjärtpatienter, och deras anhöriga med olika förläsare. Jag kom att tänka på den gamla TV-serien från Göteborg och kom på idén att ha som rubrik”  Låt hjärtat va me” fast med tillägget lite ”lite länge”.

Första avsnittet handlar om kranskärlssjukdomar .Senare kommer delarna handla om bla. kostens betydelse ,funderingar kring livets sårbarhet och riskfaktorer mm. Vid tisdagens första höstlektion berättade kardiologen på Lidköpings sjukhus Magnus Petersson om kranskärlssjukdomar och dess följder och påverkan.

Kardiologen Magnus Peterson föreläste vid Hjärtskolans första ”lektion”

I Sverige drabbas cirka 30.000 svenskar årligen av hjärtinfarkt. På läkarspråk pratar man ofta om ateroskleros, som innebär en progressiv sjukdom i artärernas väggar, som blir tjockare och förlorar i rörlighet. Det finns åtskilliga riskfaktorer, att få ateroskleros, och några komplikationer är kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. En stor riskfaktor är rökning, blodfettsrubbningar (höga kolesterolvärden) ,högt blodtryck ,diabetes ,stress ,inaktivitet samt dålig sömn.

Många av dessa faktorer kan vi själva åtgärda, men något vi inte kan göra något åt, är våra arvsgener eller kön. Det visar sig att det är fler män, som drabbas av hjärtsjukdomar än kvinnor. Kvinnor är i snitt sju till åtta år äldre än män när de insjuknar. Alltså fysiskt inaktivitet samt stressigt livsmönster innebär en stor risk för hjärtbesvär, samt att, rökare drabbas tre gånger oftare av besvär med ”pumpen”. Slutar man röka minskar risken kraftigt för att insjukna eller dö i hjärtinfarkt.

Att börja med fysiskt träning påverkar nämligen samtliga faktorer för hjärtbesvär positivt genom att:
*påverka blodtrycket positivt.
*påverka blodfetterna positivt
*stabilisera kroppsvikten.
*minska åderförkalkningsprocessen.
*minska halten av stresshormoner.
*normalisera höga blodsockervärden.

Hur märker man då att en hjärtinfarkt är på gång och vad sker i hjärtat? Hjärtat får energibrist och en försämrad hjärtmuskelfunktion. Den vanligaste symtomen vid hjärtinfarkt är stark ihållande smärta i bröstkorgen. Smärtan kan variera mycket, och stråla ut i ena armen eller i båda armarna ,magen ,ryggen, halsen, nacken eller käkarna.

Smärtan är olika stark, men den är ihållande en längre period. Om smärtan sitter i under femton minuter, och är förenad med illamående, kallsvett ,andnöd ,yrsel eller svimning är risken stor för en infarkt.  Om detta varar mer än 15 minuter ring genast 112. Ambulansen kan ta EKG, och avgöra till vilket akutsjukhus patienten ska föras till. Magnus Peterson berättade att, man snabbast möjligt, ska återställa blodflödet .Länets ambulanser har från 1998 tillgång till EKG ,och har möjlighet till propplösande behandling under färden .Från 2005 började KSS i Skövde göra akuta ballongsprängningar (vidga hjärtats kranskärl) under kontorstid ,men sedan 2010 gör man gör man detta dygnet runt. Förlorade minuter är en förlorad hjärtmuskel, och nu kan man samma dag både bli kranskärlsröntgad, och få en ballongsprängning på KSS. Sex av tio hjärtinfarkter kan förebyggas genom hälsosammare levnadsvanor.

-Det är förändringarna i vardagen ,som ger ett långsiktigt resultat sade kardiologen Magnus Petersson vid Hjärtskolans första ”lektion”.