Gå direkt till Nyheten (Hjärtskolan(5))

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hjärtskolan(5)

Publicerad Wednesday, 19 September 2012, 11:15 av Tore Sahlström
Tore Sahlström avslutar nu sin serie Hjärtskolan som bygger på information han fått del av efter att själv blivit opererad.

Då har Hjärtskolan kommit till sista avsnittet, där sjuksköterskan vid Lidköpings sjukhus kranskärlsmottagning, Karin Lundgren, föreläste om riskfaktorer m m.

Karin Lundgren berättade att en kranskärlssjukdom är en kronisk åkomma precis som exempel diabetes, och att man får leva med det livet ut. För många kan det bli en traumatisk upplevelse, för numera ska vårdinsatser för en konstaterad hjärtsjuk, ske inom tre dygn.

Kranskärlsmottagningen arbetar i huvudsak med uppföljning av hjärtpatienter, som nyligen vårdats på någon avdelning på Lidköpings sjukhus eller något annat lasarett. Detta sker efter en hjärtinfarkt, bypass- eller klaffoperation. Arbetet på mottagningen syftar till att minska risken för ett återinsjuknande. När läkare på Lidköpings sjukhus anser, att man är färdigbehandlad, så tar vårdcentralen över. För större hjärtingrepp upplyser kranskärlsmottagningen inför en operation om hur det hela går till. Då kan det oftast, vara svårt, att ta in all information, när man strax innan, fått beskedet om sin hjärtåkomma (egen erfarenhet).

Sjuksköterskan Karin Lundgren förklarade skillnaden mellan kärlkramp och hjärtinfarkt.

Kärlkramp: Små smärtattacker, som förekommer i samband med att hjärtats kranskärl inte klarar, att försörja hjärtmuskeln med blod. Hjärtat signalerar detta med smärta med tryck över bröstet, och smärtan strålar även ut i vänster arm. Kärlkramp skadar inte själva hjärtmuskeln.

Hjärtinfarkt: Är ett allvarligare skede och skadar hjärtat, och orsaken är åderförkalkning, som blockerar kransartärerna. Detta innebär i sin tur, att inte hjärtat får tillräckligt med syresatt blod. Infarkten kan ske akut, och då utlöses en blodpropp. Symtomen vid en hjärtinfarkt är intensiv smärta, och tryck mot bröstet. Smärtan är starkare än vid kärlkramp, och går inte över vid vila eller, vid intag av nitroglycerin (läkemedel), som det gör vid kärlkramp.

Övervikt är ett annat bekymmer i vårt moderna samhälle, som oftast orsakas av fel kostvanor. Bukfetman brer ut sig, och Karin Lundgren redogjorde för de mått, som är acceptabla runt buken.
*Mäns midjemått ska vara mindre än 102 cm.
* Kvinnans midjemått ska vara mindre än 88 cm.

Ett genomgående tema, som har framkommit vid Hjärtskolans ”lektioner” har varit hur farligt det är med rökning, och hur viktigt det är med bra kostvanor och motion. En annan faktor som också dyker upp med hjärt-och kärlsjukdomar är stressen. Kort stress kan man hantera, men för långvarig stress skadar, och kan bidra till hjärtbesvär. Arbetslöshet kan vara en anledning till inre stress, som sedan leder till hjärtolägenhet.

För hjärtsjuka är som tidigare nämnts motion samt, att äta frukt och grönt viktigt, men även alkohol i liten mängd är bra enligt Karin Lundgren. Ett glas rött för herrar, och ett halvt glas för kvinnor har forskare kommit fram till, kan motverka hjärtinfarkt. Det finns tydligen skalämnen i rött vin, som ger positiva effekter.

På egen hand ska man varje år, minst en gång på året uppsöka sin vårdcentral för kontroll av blodtryck mm. Ett normalt blodtryck ska ligga på 140/90 och för en diabetiker ska det vara 130/80

– Ta hand om Er, så slipper vi ses,  avslutade Karin Lundgren sitt lärorika anförande, med ett leende på läpparna.
Det här avsnittet var det sista i Hjärtskolan, och jag hoppas, att de olika avsnitten har gett lite mer information, och kunskap om hjärt-kärlsjukdomar, och vad det kan innebära för den drabbade. Det är många av oss, som någon gång i livet antingen, som patient, anhörig eller närstående kommer i kontakt med det som rör livets pump-HJÄRTAT. Detta organ, som slår cirka tre miljarder gånger under en människas liv- kan det ju inte vara så konstigt, att några av oss, kan bli utsatta för ett pumphaveri under livets färd.

– För två år sedan var jag själv inte ont anande, att kunna bli utsatt för ett hjärtproblem, och hamna i en uppkommen livskris. Livet hade ju gått, som en räls under många år, utan några större fysiska problem. När en person gått igenom en livskris, som det ofta blir vid hjärtsjukdom, och operation (en del märker inte av någon kris alls), och återvänder till det normala livet igen, så kan man hålla med serietecknaren Thorwald Gahlins tänkvärda ord:
– ”Livet är inte så pjåkigt, om man tänker på alternativet.

Slutar med orden som jag började första avsnittet med. ”Låt hjärtat vá mé-men lite längre.
HJÄRT-liga önskningar om ett bra liv.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin LUndgren
Gäst
21 September, 2012 07:35

Tack Tore för dina inlägg, det har varit skoj att läsa.
Vill bara påpeka att det inte spelar någon roll vilken alkohol man dricker, det är alkohol som har den positiva effekten, glöm dock inte att det är i små mängder