Gå direkt till Nyheten (“Fröken Julie” kommer till Vara)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

“Fröken Julie” kommer till Vara

Publicerad Sunday, 30 September 2012, 14:26 av Redaktionen

Om ett par veckor kommer August Strindbergs pjäs Fröken Julie till Vara Konserthus.  Fröken Julie är ett av hans mest spelade och berömda verk. Den hade urpremiär i Köpenhamn 1889 och spelades runt om i Europa innan den hade premiär i Sverige och Lund 1906.

”Skandalös” och ”oanständig” var omdömena då, ett år senare hade 134 stycken utsålda föreställningar på Strindberg egen teater vid Norra Bantorget gått och visat på dramats storhet.

– Fröken Julie är den vackraste och grymmaste kärleksaffären i dramatiken. En midsommarafton som börjar med längtan och lust och slutar i död och tragedi. Den unga ensemblen från Stockholm ger oss en sensuell och innerlig Strindberg, säger Therese Finné Holmberg, teaterproducent på Vara Konserthus.

Björn Melander står för regi i en omarbetad version, där han har förvandlat manusets Kristin till en Kristian, och därmed spetsat Strindberg triangeldrama om klass och genus ännu ett snäpp.

Här får publiken möta herrskapsfröken Julie (Camilla Nyberg), betjänten Jean (Andreas Rodenkirchen) och Kristian (Rolf Christiansson). Fröken Julie låter sig förföras av betjänten Jean. Hon är medveten om sin klasstillhörighet och låter sitt förakt gå ut över omgivningen. Betjänten Jean är mer råbarkad men ändå sofistikerad. I handlingen finns även Kristian med. Mellan dessa tre karaktärer utspelar sig ett drama om kön, klass och kärlek. Tolkningsföreträdet vandrar mellan de tre rollerna, allt medan skulden rullar som ett stort svart klot mellan dem.

Vara Konserthus den 9 oktober.