Gå direkt till Nyheten (Fiske och fiskare – i bok och utställning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fiske och fiskare – i bok och utställning

Publicerad Thursday, 13 December 2012, 12:08 av Björn Smitterberg

Det började med en underlighet i statistiken över fisket på Vänern. Det är sex år sedan. På lördag kommer en bred rapport om fisket vid fyra olika fiskelägen. Dessutom finns en mobil utställning som visas första gången på Spikens julmarknad. Den har så många bilder att de samlas i en fisklåda.

I dag skulle rapporten presenteras i bokform på Vänermuseet. Men det som visade var ett korrektur – boken blev inte färdig som man räknat med.

– Snart finns den och men redan nu finns den på internet på museets hemsida, säger Marcus Drotz, en av de inblandade i projektet och biolog på Vänermuseet.

EU, Lidköpings kommun och i viss mån Västra Götalandsregionen har bidragit med pengar. Dessa pengar har använts till att anställa Björn Ohlsson vid Göteborgs Universitet – specialist på att reda ut hur folk levat. Han har bl a intervjuat fiskare – aktiva och pensionerade – i fyra fiskelägen.

Björn Ohlsson och Marcus Drotz berättar om intervjuer och om hur fisket utvecklats.

– Vi valde Spiken, Mövik vid Botten på Kållandsö, Åskär på Torsö och Hönsäter, säger Björn Ohlsson. Och vi fick väldigt bra respons. Vi har fått berättelser och vi har fått bilder.

– Det var inte så ofta som man sysslade med enbart fiske – de flesta hade även lantbruk och var alltså fiskarbönder. Men det verkar som om den som hade många djur fiskade mindre.

Fisket på Vänern var fritt från 1850 då kungen släppte sitt monopol. På 1960-talet kom åter en reglering och den har förändrats lite efter hand. Bland annat är ju husbehovsfiske förbjudet numer – medan fritidsfiske är tillåtet, var nu gränsen går…

Det blev så många bilder till slut att de inte får plats samtidigt upphängda på den mobila utställningen. I stället har fisklådor kommit till användning och här får besökarna själva bläddra bland bilderna.

Troligen blir det här en stor attraktion på lördag och på alla andra platser utställningen ska visas. För här finns bilder på människor, kända och mindre kända, som på ett eller annat sätt har anknytning till fisket.

En särskild finess med utställningen är att den skapats av material som tål väder och vind. På lördag byggs utställningen sålunda upp utomhus.

– Klockan tolv på lördag skall vi också ha böcker till alla som vill ha, säger Marcus Drotz.

Det var alltså för sex år sedan Marcus Drotz och arbetskollegan och kulturhistorikern Lars Göran Nilsson fick ögonen på statistik över siklöjefisket i Vänern.

– Statistiken blev en fråga – och sådana vill ju vi gärna kunna besvara…

– Det visade sig att det var människan som skapat förändringen i fisket av siklöja.

Nu finns rapporten i bokform, tolv kapitel, 204 sidor. Gratis för pengarna till forskningsarbetet, utställningen och boken har betalats av det allmänna. Enklast är att hitta rapporten på internet – klicka här

Boken kommer sedan att finnas på Vänermuseet – förstås. Och här finns även utställningen för den som vill visa den. Den är så enkelt skapad att i praktiken kan vem som helst bygga upp den. Den kan användas utomhus vid evenemang, eller på bibliotek eller andra platser.

I boken berättas också om Arthur Johan Johansson som kom från Kalix till Spiken för att visa ett nytt sätt att ta hand om löjrom – att klämma löjan.