Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag brottaren Lars Malmkvist)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag brottaren Lars Malmkvist

Publicerad Thursday, 03 January 2013, 18:02 av Tore Sahlström

Dagens avsnitt – det tredje mötet med sportprofiler i Lidköping – handlar om brottaren Lars Malmkvist som är född i Malmö, men sedan 1976 är bosatt i Lidköping. Det går dock inte att dölja Lasses ursprung för skånegrabben har kvar sin sydsvenska dialekt.

Lasse spelade fotboll i ungdomsåren och, på frågan varför det blev brottning? så blev svaret.

-Det var 1967 som, en kompis tog med mig till Kulldals brottningsklubbs träningslokal, och sedan fortsatte det av bara farten. Det gick bra i början på brottarmatten – vann tävlingar direkt och, det blev en sporre för mig. Jag slutade med fotbollen som junior och, valde att satsa på brottning.

Massor av medaljer har Lasse Malmkvist bärgat hem. Här är bara få utav hela samlingen som, Lasse lagt på hyllan i hemmet i centrala Lidköping.

I Kulladals brottarklubb fanns en viss Lars-Erik Sköld som tränare och brottare.

– Lars-Erik lärde mig allt inom brottningen i min tidiga karriär, menar Lasse Malmkvist.

När Lars-Erik sedan gick till en annan klubb blev det lite turbulens i Kulladal. Brottartalangen Malmkvist hade redan nu fått andra klubbars ögon på sig, och när Lidköpings Atletsällskaps kände brottarledare Janne Thorsell samt brottaren Tommy Gustavsson hörde av sig, och ville värva Lasse så blev nästa hemort Lidköping. De fick dock vänta ett år, för att Lasse ville göra lumpen först i Skåne.

– Lidköpings Atletsällskap hade ett bra rykte och var en klubb där jag kunde få bra sparring, så det blev en flytt.

Ett år fick Lasse Malmkvist pris för årets gentleman inom brottningen som han här visar upp.

Att det blev Lidköping var inte så konstigt. Vid den här tiden kunde LAS mönstra ett kanonlag som tillhörde Sveriges brottarelit i många år framöver, en förening som hade en rad toppbrottare som Arne Robertsson, bröderna Lennart och Stig-Åke Lundell, Ulf Toreborg, Magnus Fredriksson, Jonny Sundberg, Sören Claesson, Tommy Gustavsson, Rolf Fransson och senare även Frank Andersson.

Vid SM 1977 i Haparanda skickade LAS nio representanter och, kom hem med sju guldmedaljörer, däribland Lasse Malmqvists guld i fjädervikt. Detta visar klubbens dominans i slutet på 19 70- och i början av 80-talet.

Olympiadeltagande i Montreal 1976 och Moskva 1980 är upplevelser som Lasse Malmkvist gärna minns, trots att det inte blev någon medalj. Det kunde blivit ett tredje OS i Los Angeles 1984, men på nyåret 1983 gick ena knät sönder vid en träning. Det grämer Lasse när han nu tittar tillbaka på sin aktiva tid att han inte kunde medverka i Los Angeles. Förklaringen är att Ryssland bojkottade detta olympiska spel. Det hade varit mycket lättare för Lasse att kunna knipa en medalj vid detta OS då, de bästa brottarna kom just från forna Sovjetunionen.

På Lasses meritlista återfinns tio vunna SM-titlar – sju i grekisk/romersk och tre i fristil  samt två nordiska guld och hela 14 SM-tecken för lag och sju fyrstadsegrar med LAS och ett med Malmö. Utöver detta, ett antal mästerskapstitlar som juniorbrottare. Lasse har som senior deltagit i fyra VM och åtta EM. Han fick även 1977  NLT-medaljen för årets bästa idrottsprestation. Det var då tredje gången i rad som brottare från LAS bärgade detta pris.

Efter sin aktiva tid blev det tränaruppdrag för Lasse i LAS fram till 1985, och efter ett tags uppehåll åter tränare mellan åren 1989 -1992. Därtill skötte Lasse Malmkvist ungdomsträningen för svenska ungdomslandslaget ihop med Christer Gulldén. Även i Skövdes idrottspluton var de båda engagerade i. Tränarjobb i Töreboda och danska Fredrikshavn har Malmösonen hunnit med i sitt 57-åriga leverne.

Inom Svenska Brottningsförbundet har det ofta genom åren varit bråk och tjafs, och även Lasse Malmkvist fick uppleva detta när han satt i Brottningsförbundets styrelse och var elitansvarig. År 2011, efter ett och halvt år fick Lasse nog. Han plus tre andra hoppade då av styrelsen.

Brottningssporten i Sverige ser för tillfället inte så ljus ut. Sverige har en bra topp men en allt mindre bredd. Klubbar försvinner på småorterna. Dessutom är brottningen den hårdaste sporten som man träningsmässigt kan ägna sig åt. Därför är det inte lätt att rekrytera ungdomar till brottningen och, den hårda träningen för att nå toppen.

– Titta bara på Frank Anderssons moderklubb Trollhättan som snart inte har någon seniorverksamhet alls och i länet är det endast några fåtal klubbar kvar som har seniorverksamhet igång, framlägger Lasse.

Brottningslivet har präglat Lasses liv och, han kan se tillbaka på allt det positiva som idrotten har gett honom i form av massa resor och vänner. Än i dag har han mycket kontakt med Lars-Erik Sköld samt brottaren Benni Ljungbäck. Även genom brottningen har Lasse träffat sin särbo – brottarbrödernas Martin och Jimmy Lidbergs moder Vanja från Stockholm, som var i Lidköping över nyår och blev imponerad av den stora samlingen nyårsfirare på torget.

Bäste brottaren under sin aktiva tid i LAS tycker Lasse i första hand varit  Frank Andersson (meritmässigt) och sedan Magnus Fredriksson( bäste teknikbrottaren ) som de mest framgångsrika brottarna. Frank Andersson som har uttalat sig i pressen att Lidköping är hans andra hem.

– Han fladdrade mest omkring på den tiden, men i Lidköping fann han en tillflyktsort under Janne Thorsells kommando som försökte få lite ordning på Trollhättesonen, säger Malmkvist.

Nu för tiden blir det blir det mest brottning på åskådarplats för Lasse Malmkvist del. Var på plats under London-OS och fick se särbons Vanjas son Jimmy Lidberg ta ett brons. När han inte jobbar som försäljare av rengörings- och underhållsprodukter blir det golf och sommarstugan på Kållandsö som tar upp hans fritid. Det blir mycket golf i vår – för Lasse vill bärga ytterligare hem ett SM, nu som SM-mästare i brottarnas egna golf-SM.

Till sist en sann historia som Lasse berättar när det gäller LAS-ledarens Janne Thorsells uppfinnesrikedom vid en större tävling som hölls i Idrottens Hus. Vid tävlingen infann sig en kontrollant från förbundet som undrade varför det inte fanns någon läkare vid invägningen.

– Klurig som Janne ofta var så, hämtade han fritidsnämndens ordförande tillika badhusets caféterias ägare Bertil Garström, tog på honom en rock och ställde honom vid invägningen och kontrollanten anade inget utan blev nöjd och belåten.