Hört på stan: Äntligen fredag – eller?
Publicerad fredag, 18 januari 2013, 06:00 av Björn Smitterberg– Äntligen fredag, utropar många.
– Redan fredag, säger redaktören lite tyst och försynt.
Tiden går ju så fort nu. Det sägs ha med åldern att göra. Man får vara snabb när man kollar tiden på armbandsuret – för om man tittar bara lite för länge har timvisaren hoppat vidare.
För att inte tala om almanackorna. Man hinner inte kasta den gamla förrän den nya börjar bli utsliten.
Den här tiden på året får gärna gå lite snabbt för redaktören. Kyla, nej tack. Men efter att ha intagit en lunchmåltid på torsdagen så lyste det en svag januarisol på redaktören som på Torggatan vände upp sin bleka näsa och kände efter ordentligt… Jovisst, lite lite värmer solen.
Veckans ord är ju ”fattigdom”. Frågan är om man kan lita på ordet. Redaktören tvekar inte – det finns en hel del barn som är utsatta. De kan vara socialt utsatta, de är mobbade, de kan leva under besvärliga ekonomiska villkor. Men att kalla det fattigdom är enligt redaktören fel. Hur som helst har vi ett samhälle som skall hjälpa alla utsatta. Barn och vuxna. Om nu någon fått för sig att man ska säga nej till hjälp, då är det extra problem. Då handlar det om någon slags fel i systemet – och då måste systemet ändras. För samhällets viktigaste – utan jämförelse viktigaste – uppgift är att se till att vi som lever här skall må bra.
Redaktören hör till den grupp som litar på Rädda Barnen och deras rapporter, men har redan från början ifrågasatt ordet fattigdom. Så många miljoner barn i världen har det verkligen fattigt. Något barn i Sverige är säkert fattigt – men främst socialt och ekonomiskt utsatt.
Redaktören såg Håkan Juholt – då S-ledare – stå i Almedalen och hålla ett mycket bra tal om utsatta barn, och även dristade sig med hänvisning till olika organisationer som arbetade under Almedalsveckan att kalla detta barnfattigdom. Då gick en ilning i kroppen; Fattiga barn – i Sverige? Rena atombomben i socialpolitiken. Här gavs inga nyanser.
Nog om detta. Här har bildats en förening i Lidköping – en för barnens bästa. Det kan man väl ha ”Barnens Stad” finns i flera städer. På något sätt känns det som en efterföljare till 1900-talets Barnens Dag. Den skall inte skämmas för sin verksamhet. Men med så många miljöpartister i styrelsen undrar redaktören varför man inte arbetar inom den politiska ledningen mer – en ledande miljöpartist i Lidköping brukar påpeka att ingen behöver vara orolig – han ska se till att den politiska majoriteten löser alla problem.
En riktig barnfest planeras – hoppas den blir en del av Lidköpings Kultur- och Porslinsfestival.
Denna vecka har varit viktig för Lidköpings framtid. Ingen ska tro att politiker och ledande inom kommunen och dess förvaltningar rullat tummarna. Här har nämligen varit dialogdagar. Det är dagar då verksamheterna ska motiveras inför de beslutande. Det är ett första steg till nästa budget, men också en avstämning av det som nu pågår.
I dag ser redaktören fram emot att få besöka det nya biblioteket. Det skall bli spännande att få se detta kulturcentrum även om det är ett par veckor kvar till officiella starten.
Det har visat sig att redaktören är jämngammal med ett par i Lidköping välkända politiker; Bertil Jonsson (M) och Bo Eliasson (V). Med bara några veckors mellanrum fyller vi tre jämnt (eller ojämnt beroende på hur man ser på saken). I redaktörens brevlåda dimper numera ner papper från pensionsfonder om de kommande åren. När redaktören mötte Bo Eliasson kom det här på tal, och det visade sig att Bertil Jonsson och Bo Eliasson varit klasskamrater i Saleby skola, att de varit praktiskt taget grannar i Saleby som barn. Deras bakgrund liknade varandra – så frågan är hur den ena kunde bli moderat och den andra vänsterpartist?
Redaktören har för övrigt funderat på att skicka in ett medborgarförslag med följande lydelse:
– Med anledning av min förestående födelsedag och så småningom pensionering föreslås att Lidköpings kommun inte hyllar mig utan gör något skojigt för de pengarna.
Bengt BG Gustavsson i Vinninga gillar skämtsamma saker. Här är hans senaste bidrag från restaurangbranschen:
– Hallå hovmästarn, nästa gång jag äter här undanber jag mej så mycket sås!
– Givetvis, men vad tyckte herrn om biffen då?
– Draggningarna har hittills inte gett något resultat!
God Helg