Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag Lennart ”Prosten” Lundell)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag Lennart ”Prosten” Lundell

Publicerad Friday, 15 March 2013, 08:30 av Tore Sahlström

Veckans avsnitt av möten med sportprofiler handlar om en av Lidköpings främsta idrottsmän som kom fram på 1970 och 1980-talen nämligen den envise, ambitiöse och blygsamme brottarkämpen Lennart Lundell.

Jag träffar Lennart och hustrun Iréne i hemmet på Majåker en marskväll. Kaffet med dopp dukas fram i ”prosteboställets” kök och nu börjar en trevlig stund där många idrottsminnen under ett par timmar berättas av denne meritterande brottarman.

Vi tar det från början – Lennart är nummer fyra i raden av sex syskon Lundell. Familjen bodde uppe i Råda, men en dag vid juletid eldhärjades hemmet av småsyskonens lek med tomtebloss och det började brinna i en gardin och elden fick fäste. Familjen flyttade efter branden ner till stan och bosatte sig i Sandbäcksområdet.

Smeknamnet ”Prosten” kom i tidiga år uppe Råda där det fanns en kiosk som, den då lite frodige Lundellpojken ofta vandrade till och kioskägaren Anders såg pojken Lennart spatsera med händerna på ryggen, och uttryckte, ”att här kommer en liten prost gående ”och så var smeknamnet ett faktum.

I denna pärm har ”Prosten” noterat alla sina 1236 matcher.

Dessutom hjälpte grabben Lundell kyrkvaktmästaren i Råda med små arbetsuppgifter, så namnet ”Prosten” blev ett självklart smeknamn.

– Det är bra att jag fick namnet ”Prosten” –det är ju en finare titel än bli kallad pastorn eller kyrkoherden, säger Prosten Lundell skämtsamt.

Hans två äldre bröder tränade brottning liksom lillebror Stig-Åke ”Pompis” Lundell. (”Pompis” gick i flugviktsklassen och innehar flera SM-titlar). I februari 1968 fick ”Prosten” stryk av den 5 år yngre brodern Stig-Åke hemma på golvet. Han lockades med till den anrika brottarhallen där hans bröder redan höll på med att träna brottning. När han sedan fick se den talangfulle LAS-brottaren Ragnar ” Raggen” Gundersen i en tävling blev den unge Lennart Lundell ännu mer inspirerad att börja med tävlingsbrottning.

-”Raggen” var en Blixt Gordon på brottarmatten – en brottare med en enorm talang för sporten vars karriär avbröts i förtid, minns ”Prosten”.

(Ragnar Gundersen 1948-1983).
”Raggen” tränades av den legendariske tränaren Erik ”Pajen” Strömberg som även var knatte och juniortränare under Lennart Lundells tidiga år på brottarmattan. Det var inte bara ”Raggen” och ”Prosten” som fick sina första kunskaper i brottningens ädla konst av ”Pajen” utan även kända LAS-brottare som Arne Robertsson, Sören Claesson och bröderna Dikanda och många fler.

Det var 1970 som den unge Lundell på riktigt blev en etablerad brottare och blev svensk junior och ungdomsmästare samt TV-cupvinnare. Tre SM-tecken på samma år för den 17-årige Lennart och därefter kom den första senior SM-titeln 1972 i fristilens lättviktsklass.

Därpå flöt det bara på med framgångar för ”Prosten” Här följer lite statistik på hans brottarkarriär:
5 SM i Grek/romersk,
4 i fristil,
8 Nordiska medaljer,
24 lag-SM (var med i alla som LAS har vunnit),
12¬- A – fyrstadsmedaljer.

På detta kommer medverkan i tre OS; Montreal 1976, Moskva 1980 och Los Angeles 1984. Någon medalj i de olympiska spelen blev det aldrig, vilket delvis måste tillskrivas skador och en del otur.

Hans stora brottarår blev 1984 och på OS i Los Angeles hade ”Prosten” hoppats på att få tävla i grek/romerska stilen men, förbundskaptenen Leo Honkala hade uttagit ”Prosten” att ställa upp i fristilens mellanviktklass. Ett beslut som har satt lite bitter eftersmak så här efteråt hos Lennart Lundell för just detta år hade varit hans stora chans att ta en medalj i grek/romerska stilen vid OS.

Året innan OS, 1983, blev ”Prosten” silvermedaljör vid VM i Kiev. En bragd som var aktuell som Svenska Dagbladets bragdguld, men med en röst övervikt gick bragdguldet till speedwayföraren Anders Michanek.
Det var i matchen mot den rumänske OS-, europa- och världsmästaren Ion Draica som för övrigt ”Prosten” vann sensationellt med 4-3 som bragden uppstod. Enligt ”Prosten” slängde sig rumänen sig på hans höger armbåge efter en rullning.

”Prosten” kände direkt att något hände i armbågen. Men med ”Prostens” kända envishet kunde han, trots med bara en brukbar arm i sista perioden hålla ut och ta silvret och bragden var ett faktum.

Mattdomaren ville få Lennart diskad men Lidköpings brottarprost hade tur, för mattpresidenten från Schweiz gick inte med på mattdomarens önskemål om diskning, och silvret var bärgad.

– Jag var bara rädd för att jag skulle bli diskad i slutet. Det är svårt att visa prov på aktivitet när man bara har en arm att brottas med ,berättar Lundell.

I finalen skulle han mött en ryss som ”Prosten” tror att han kunde besegrat – för han verkade mänsklig och kunde Lennart vinna mot den betydligt svårare och mer meriterande rumänen så, hade det säkert varit en stor chans att det kunde ha blivit ett guld.

Nu blev det tyvärr inte så. Lennart fick lämna walk over. I stället för att brottas final fick ”Prosten” finna sig i att armen gipsades (fraktur på ledbandet). Tråkigt för ”Prosten” att han inte kunde gå finalmatchen, för då hade det varit hans största framgång i hans brottarkarriär.

Apropå Lennarts blygsamhet så gjorde han aldrig någon segergest efter vunna matcher, men i Kiev efter silvret stod han på segerpallen med höjd gipsad arm och två fingrar upp.

Sina tre olympiska spel tycker Lundell att Moskva OS var det mest minnesvärda – för på för-OS i samma stad minns ”Prosten” att det såg ut som man hade vridit tillbaka tiden flera decennier men vid det riktiga OS hade det skett en avsevärd modernisering av Moskva. I hela gamla östblocket har Lundell varit och tävlat på olika mästerskap och allra sämst var det i Rumänien. Dålig mat och fick bo i gamla utslitna skollokaler vid tävlingarna där erinrar sig ”Prosten”.

Lennart Lundell visar här ett bevis på sin sömnadskonst-här en tavla med 150000 stygn.

När vi är inne på Olympiska spel och nyheten om att brottningen ska plockas bort från OS-programmet säger ”Prosten” följande:

– Som man bäddar får man ligga och det var inte alls oväntat. Brottningen har blivit ett lotteri som borde tillhöra höra Svenska Spel . Nu tror jag personligen inte att sporten försvinner ur OS. Brottningen har ju varit med hela tiden och utövas i 200 länder.  Bra att FILA (internationella brottningsförbundet) har bildat en förnyelsegrupp som inför OS 2016 ska få fram förändringar och göra om bedömningsreglerna så att publiken förstår vad som händer på mattan.

– Dessutom vore det bättre att förlänga matcherna och att man tog bort en del viktklasser. Skulle man ta bort brottningen som är en bedömningssport får man väl ta bort även andra kampsporter som taekwondo och judo.  Tar man bort brottningen så självdör den.

– Det måste finnas en morot och ett mål för brottarna och för dem som utövar sporten är just en medverkan i ett OS det största som en idrottsman kan få uppleva, menar ”Prosten” angående det senaste utspelet från Olympiska kommittén.
Mera OS: Förra året blev Lennart Lundell inbjuden till minnet av solskensolympiadens (1912) hundra årsfirandet på Stockholm Stadium. 756 svenska olympier hade hörsammat inbjudan där Pernilla Wiberg, Gunnar Larsson och Jonas Bergqvist hade gjort en mycket omväxlande och trevligt program för alla olympierna, där ”Prosten” Lundell och Lars Malmqvist representerade Lidköping olympiska brottare.

Noggrannhet har också varit ett signum för ”Prosten”- för ur en garderob tar hustrun Iréne fram en anteckningsbok när Lennart har noterat alla sina matcher genom åren. Efter en sammanställning kom vi fram till att ”Prosten” har gått 1.236 matcher genom åren, vunnit 1.031 och förlorat 186 samt gått 19 oavgjorda (1976 tog man bort oavgjorda drabbningar) matcher. En helt otrolig massa matcher som denna nu 59- årige brottaren har kämpat sig igenom.

Undrar om det finns någon mer brottare i vårt land som har gjort fler matcher än ”Prosten” och samtidigt bokfört dom?
Året var 1981 som ”Prosten” aviserade att han skulle sluta sin aktiva tid som brottare, och beviset på detta är en stor uppslagen tidningsartikel där ”Prosten” berättar att han ska lägga av som aktiv. Det blev dock inte så, utan det blev ytterligare tre framgångsrika år på brottarmattan.

Här följer ytterligare en liten ovanlig sak om Lennart Lundell har ägnat sin tid åt. Han är en baddare på att sy kuddar, löpare och tavlor. Hustrun Iréne går och hämtar på andra våningen en stor plattsömnstavla med 150.000 stygn som ”Prosten” har knåpat ihop med sina kraftiga brottarnävar. Enligt ”Prosten” fick han efter ett upptäckt fel på tavlan klippa upp hälften och börja om från början igen men, med sin kända envishet så blev det bra till slut.

– När Iréne var på symöten vissa kvällar och jag kom hem efter träningen och tog hand om barnen och kanske var tvungen att banta inför tävlingar, så istället för att gå till kylskåpet och börja äta tog jag fram sygrejerna, som fick mig att tänka på något annat än mat, förklarar ”Prosten”.

Lennart Lundell har tilldelats Ivars guldsko 1984 (Ivar Johansson är Sveriges bäste brottare genom tiderna med tre OS guld). Denna miniatyrsko i guld får man efter ha varit årets bäste brottare.

”Prosten” har också varit ordförande i brottarringen under tio år som kan jämföras med elitfotbollens spelarråd. Tränare i LAS från mellan åren 1982-1999 samt skött uppbyggnadsträningen i Villa och Skara HK:s damlag.
Utöver all träning och matchning är ”Prosten” tvillingpappa till Jonas (innehar Focus körskola) och Tommy (vaktmästare De la Gardieskolan) som också gått i fars fotspår och tävlat flitigt på brottarmattorna. Äldsta barnet Linda bor sedan en tid tillbaka i Washington.

 ”Prosten” gick ut i pressen 1981 att han definitivt skulle lägga av med brottningen men det blev ytterligare tre år som aktiv som hustrun Iréne gärna tar fram och visar urklipp på.

December 2012 avsade sig Lennart Lundell sina uppdrag i Lidköpings Atletsällskap där han varit vice ordförande och sportchef. ”Prosten” jobbar nu som projektledare på Bravida (tidigare BPA) och började på BPA 1969 efter ha gått elektrikerskolan – alltså 44 år på samma arbetsplats.

I nutid blir det mycket resor och golf för paret Lundell. De har på de senaste åren blivit ett riktigt globetrotterpar med resor till Australien, Malaysia, Sydafrika och ytterligare många länder och känner jag paret Lundell rätt, så är det snart dags att packa resväskorna igen.

Ambitiös, envis och som hatar att förlora och även lite blygsam och därtill en ödmjuk individ. Det är bara några ord som sammanfattar Lennart Lundell som person och idrottsman alias ”Prosten”.