Lennart Kedners bildarkiv: Obekanta huset igen, samt påskeldar
Publicerad onsdag, 27 mars 2013, 11:09 av RedaktionenDet obekanta huset än en gång och lite till. Bernt Blomgren kåserar åter om några bilder ur Lennart Kedners arkiv – kompletterade med nytagna för jämförelsens skull.
Det är alltså Länderiet Örthagen, som Tage Petrusson mycket riktigt påpekade. Han kunde också berätta att huset ”revs” genom att Brandkåren gjorde släckningsövning här. Länderiet, som nog endast var en beteckning i folkmun vad gäller gården Örthagen, finns inte uppräknat i officiella handlingar för länderier i Lidköping.
Det låg sålunda på Hagagatan 10, förmodligen efter det sista hyreshuset till höger i den nya bilden. Enligt uppgift brann ekonomibyggnaderna 1949 och boningshuset genom brandkårens försorg 1971.
I en kommentar omnämndes magasinet på andra sidan Särnmarksgatan, mitt emot Musik-Eylis förra veckan. Sådana fanns lite här och var i staden fram till skiftet 70- och 80-tal. Bl a finns finns ett fortfarande kvar på Målaregatan intill parkeringen mot Kållandsgatan.
Dessa magasin användes ursprungligen för spannmål och kom till kring mitten av 1800-talet. Sädesmagasinen kom under hand att övergå till lager för diverse affärer som förde skrymmande produkter som möbler, maskiner och järnvaror.
De lodrätt liggande stenarna som sticker ut mellan syllen och grundstenarna var förmodligen till för att hindra råttor och möss att ta sig upp och in i magasinet (?).
Som Påsken står för dörren kan det vara på sin plats att nämna att under 50- och 60-talen var Påskeldar ett måste för olika stadsdelars grabbar – tjejer var på den tiden inte så aktiva i dylika sammanhang.
Under en veckas tid samlades brunbarriga julgranar, lådor, rivningsvirke och mycket annat till i alla fall en hög på uppemot tre meter. Ansvarig för att elden hölls under kontroll var alltid en eller flera vuxna och Brandkår´n höll också ett vakande öga över lajandet.
Sådana Påskeldar fanns ”alltid” på Dalängsgärdet, Silversköldslyckan (nuvarande Ruden med sammanhängande fotbollsplan), Ågården, och i Gamlesta´n vid Lilla Bommen och kanske på några platser ytterligare.
Det är ju några år sedan, men där Lidköpings Linne hade sin syfabrik utefter Lidbäcksgatan och i hörnet av Hagagatan låg tidigare ladugården som tillhörde Örthagen (länderiet).
Ockuperades inte huset, mot slutet av dess leverne av ungdommar.
Eller hyrdes det ut.
Har varit där några gånger å druckit mellanöl m.m å där fick man elda konstant i kakelugnarna när tempen låg på minus ute.
Ändå satt man med kläderna på å frös, så det var värmande att se brandkåren in action.
Trots att en av Lischöpings gamla klenoder gick upp i rök,
Ha dä gôtt å tack för mig. 8=)
Där Drömmstaden ligger idag hade vi också en påskeld. en stor rackare, men det kanske beror på att man var barn då. 8=)1
Dalängen påskeld låg ungefär mitt emot Ingvars Specerier, idag Steves Cykelaffär.