Debatt: Alliansens totala misslyckande
Publicerad onsdag, 17 april 2013, 10:35 av Redaktionen– Ett totalt misslyckande av alliansen och främst finansministern, skriver vänsterdebattören Ove Nordström i en artikel.
Alliansens totala misslyckande!
Anders Borg (M) förutspådde i höstas att det skulle gå ganska bra för den svenska ekonomin 2013 o 2014. Tillväxt på 3,7% och en minskande arbetslöshet var profetiorna.
Återigen ”gissade” Anders Borg fel!
Nu skyller han på den fördjupade europeiska krisen och att Sverige är ett litet exportberoende land, så nu förutspår han istället en ökande arbetslöshet och sämre tillväxt!
Vem förutom Anders Borg kunde vara bättre insatt i hur allvarligt läget var i Europa redan i höstas? Anders Borg har varit på ständiga möten och suttit i förhandlingar med Europas övriga finansministrar. Ändå är det Anders Borg som sämst av alla kunnat förutspå framtiden. Igen!
Arbetslösheten, som alliansen med Anders Borg i spetsen så kapitalt misslyckats med vill han nu skylla på att vi är ett litet exportberoende land.
Danmark och Holland är också två, ännu mindre exportberoende länder. De är båda bättre än Sverige, trots Anders Borgs arbets(lös)hetslinje.
Det kanske inte räcker att enbart sänka skatter, sälja statliga företag och göra gigantiska förmögenhetsomflyttningar till de redan välbeställda för att komma tillrätta med arbetslösheten? Har inte alliansen gjort ”bokslut” på hur dåligt de lyckats med sin politik? Tydligen inte, för då borde de rimligtvis dragit lärdom och lagt om kursen efter sex års misslyckat administrerande.
Ja men vi har de sundaste statsfinanserna i hela EU, återupprepar Anders Borg varje gång han får frågor om arbetslösheten. Vad hjälper det de arbetslösa, undrar jag då?
Det kanske vore till mer nytta för landet och de arbetslösa, med något osundare statsfinanser så att folk istället kom i arbete?
Sverige är i dag nere på 12:e plats i EU när det gäller arbetslösheten.
Österrike, Tyskland och Holland ligger på de tre översta platserna med lägst arbetslöshet. Sveriges arbetslöshet har ökat snabbast i EU de senaste sex månaderna. Nu säger Borg att han förväntar sig att den kommer att öka ytterligare, men han har inga politiska förslag för att komma tillrätta med problemet. ”Vi har de sundaste statsfinanserna”, nöjer han sig med att konstatera.
Stagnation enl. alliansmodellen lär aldrig utveckla Sverige. Det krävs långsiktiga investeringar för framtiden som skapar genuina värden samtidigt som de genererar arbetstillfällen. Ett område som borde vara prioriterat från statens sida vore ett massivt bostadsinvesteringsprogram. Vänsterpartiet har föreslagit bl.a. detta (fullt finansierat) men alliansen ”satsar” istället på dyrare andrahandsuthyrningar.
Och trots alla ”historiska satsningar” denna alliansregering uttalat de senaste sex åren, så fortsätter allt som alliansen klagade på redan 2006 att bli bara sämre och sämre under deras egen ledning.
Det är dags för en ny regering 2014!
Tack för ordet.
Ove Nordström (V)
Instämmer till varenda mening. Bra sammanfattat Ove. Å vist är det så att kommer det inte in pengar så måste man skapa jobben själva å blir det att staten som får stå för en alldeles för stor del för kostnaderna tydligen vilket är ett nödvändigt ont.
Har vi inte byggt oss ur kriser förr. Bygg nya lägenheter vilket är ett måste då alldeles för många bor i hyreshus som t.ex missköts av ägaren. Samt alla invandrare. Det går ju inte att tillåta invandring å sen sätta krav på dem att de bl.a ska ha lägenhet för att ha en chans att återförenas med sin familj.
Angående arbetslösheten anser jag att vi måste skapa jobb för ungdomen för de far mest illa av att gå hemma å ”dra”. Att införa lärlings jobb igen ser jag som ett steg åt rätt riktning Det finns alldeles för många gamla arbeten som håller på att försvinna. Men även befintliga jobb kan införas som lärlings arbete.
Det måste finnas möjlighet att jobba som lärling i t.ex fyra år så då måste det finnas tid att studera de allra viktigaste gymnasiala ämnen så ungdomarna kan den Engelska, Svenska, Matte. Alltså de viktigaste ämnen man kan kräva.
Tack för mig. 8=)
En liten passus beträffande de tre länder du nämner som ”bäst i klassen” Ove. De har alla ett fungerande lärlingssystem vilket svenska fackföreningar knappast kan sägas vara förespråkare till.
Jag vet i alla fall en regional fackförening som vill återinföra lärlingssytemet, men betonghäckarna på Norra Bantorget säger av principiella skäl nej, tyvärr.
Facket sätter inte ensidigt upp några villkor på den svenska arbetsmarknaden. Man kommer överens med arbetsgivarna. Det är alltså två parter med gemensamt ansvar!
Helt rätt Ove! Det är två parter som skall vara överens. Ett bra system. Vad är din bedömning att motståndet till lärlingssystem ligger? Tror du att ett lärlingssystem ala de länder du nämner vore applicerbart på Sverige med fackliga ögon sett? Jag är dessvärre helt övertygad om att det är det inte.
Jag vet inte var motståndet ligger. IF Metall har ju ungdomsavtal ihop med Teknikföretagen där man kombinerar utbildning och arbete, det var ju dessa redan existerande avtal som Reinfeldt ville lansera som sin idé under namnet jobbpakt. Svenskt Näringsliv drog sig ur och både de och LO var mycket missnöjda med Anders Borgs agerande vid överläggningarna.
Var det verkligen Svenskt Näringsliv som drog sig ur? Så uppfattade inte jag det,men jag kan ha fel. Hursomhelst har det inte mycket att göra med lärlingssystemet i de länder du nämner. Där finns just en överenskommelse mellan arbetstagar-och arbetsgivarorganisationer där ungdomar bereds tillfälle till utbildning på arbetsplatsen för att senare erbjudas anställning. Må så vara att lärlingstiden inte medför någon hög lön men ungdomarna kommer ju i vart fall i sysselsättning. Den högre lönen får de då lärlingstiden är gjord. På köpet får man en yrkesstolthet bland de erfarna arbetstagarna! Precis vad vi behöver tror jag!! Men jag befarar att lägre lön för lärlingar ala Tyskland inte är gångbart hos bl.a. IF Metall. Man behöver egentligen inte krångla till det mer än att se hur dessa länder gör med lärlingar. Där är det ju accepterat av samtliga parter och närmast en självklarhet!
Jo det var Svenskt Näringsliv som till slut tackade nej till det förslag som förelåg. Så de får väl kalla till nya förhandlingar om de är intresserade av att försöka få till stånd en överenskommelse. Det är ju som sagt två parter som skall komma överens.