På besök vid Moelven
Publicerad tisdag, 30 april 2013, 10:15 av Redaktionen
Den 18 april samlades ett trettiotal förväntansfulla medlemmar i i Mellby-Åsaka Hembygds- och Fornminnesförening för att få en inblick i det företag som man bara ser en mycket liten del av varje gång man åker förbi. Efter en kopp kaffe och en bulle fick man först en presentation av företaget i stort.
Starten på företaget togs av Jan Eveborn som vuxit upp med den träförädling som funnits sedan början av 1900-talet och som startats av hans morfar G Ad Rosén. Tillsammans med Bertil Ohlsson drev han företaget från början fram till mitten av 80-talet då Bertil Ohlsson blev ensamägare. År 1998 köpteMoelven företaget.
Idag omsätter man 120 miljoner och har 65 anställda. Huvudproduktionen är lister i furu målat och omålat. Den egna produktionen är drygt 11 miljoner löpmeter.
Försäljning sker endast till byggvaruhandlare och husproducenter. Produktionen är mycket specialiserad och är organiserad enligt lean-systemet som gör den mycket effektiv och lönsam.
Vid rundvandringen fick besökarna följa proceduren från råvara till hyvling, målning, lagerhållning och orderhantering. Maskinerna är mycket sofistikerade och styrs över datorer.
Man kommer lätt att tänka på Fords löpande band men här med en stor anpassning till personalen som helst skall behöva använda så lite muskelarbete som möjligt. Till vissa delar sker arbete i tre skift för att de olika arbetsmomenten skall stämma överens. Man använder så mycket av träråvaran som är möjligt och bland annat gör man briketter av sågspånen till en mycket god affär.
Företaget har egen distribution med noggrant genomtänkt lastning av bilarna för snabbast och säkrast leverans.
Besökarna fick se ett system som personalen själva efterhand har utvecklat och arbetarna är mycket väl tränade för sina uppgifter. Därför är det inte är lätt att byta ut personal utan lång träning för uppgiften. Man brukar ta in ungdomar som får börja med städning och sedan successivt tränas in för de speciella uppgifterna.
Säkerheten är mycket hög med speciella skydd vid maskinerna och personalen har hörlurar med radioförbindelse med varandra för att skydda mot höga ljud, minska tidsspillan och för säkerheten.
Presentationen var mycket förtjänstfull och gjordes av Ola Nordström och Johan Henriksson. Man fick en mycket stor respekt för den omfattande verksamhet som råder bakom den enkla del man ser från vägen och för det imponerande arbete som personalen utför dagligen. Listfabriken i Lovene är ett utmärkt exempel på en av grundpelarna i vårt välståndssamhälle.
– Torwald Åberg, ordförande