Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag Bengt Ingemarsson
Publicerad fredag, 03 maj 2013, 12:14 av Tore Sahlström
Många avsnitt i serien sportprofiler har handlat om aktiva idrottsmän som under sin tid ofta förekom i media för sina prestationer.
Denna artikel handlar om Bengt Ingemarsson – en riktig ledardoldis i världens snabbaste racketsport – nämligen badminton.
Bengt Ingemarsson är en ledare bland många andra i olika idrottsföreningar som lägger ner en massa jobb för att hålla sin förening vid liv, och som aldrig får den uppmärksamhet de förtjänar och som ofta får epitetet eldsjälar.
Jag träffar denne mångårige ideellt idrottsarbetande pensionär i hans och hustrun Yvonnes villa i Filsbäck.
Bengt är född i Källby men växte upp i Forshem, och det var i Hällekis där ledaren Stig Heed fick med Ingemarsson till badmintonen i Kinnekulle Badmintonklubb. Stig Heed plus några andra motionsspelande herrar i Hällekis var med och bildade klubben 1966, och två år efter kom Bengt Ingemarsson in i styrelsen och har sedan dess hunnit och varit det mesta i föreingen.
-Lätt att komma med, men svårt att komma ur, ler Bengt efter 35 år som ordförande.
Här på sitt ”badmintonkontor” i huset i Filsbäck tillbringar Bengt Ingemarsson mycket tid åt att
administrera och sköta hemsidor för sin kära racketsport.
Bengt började som ung att spela badminton. Men han insåg ganska snart att han inte skulle bli en toppspelare, utan började, att träna ungdomar istället. Numera går träningen på rutin eller som Bengt själv säger:
– Har man hållit på så länge som jag har gjort, vet man till slut vad som är rätt och fel.
Förutom träningen sköter han administrationen, håller i klubbens slantar och håller badmintonskola för yngre. Förvisso sitter han också i Västergötlands badmintons styrelse och ansvarar för deras hemsida.
Ungdomsklassen i Kinnekulle Badmintonklubb är föreningens starka sida. Stjärnor som Ulf Kinneman (Johansson) och JSM-mästaren Magnus Böröy är några som har tränats i klubben och som Bengt har coachat. Ulf som numera heter Kinneman efter att han alltid fick heta ”Kinne”tog han helt sonika namnet efter klubben som fostrats honom till en så bra spelare. Österplanasonen tog tre senior-SM i singel – då tävlande för Malmöklubben BK Aura och var den förste svensk som vann en tävling i Kina.
– Jag är mycket stolt att haft Kinneman i klubben – han tog under sin tid i Kinnekulle två J-SM på raken och det är inte många som har gjort, berättar Bengt och fortsätter att en annan talang var Magnus Böröy som har ett J-SM.
– Nu har vi fått fram en ung tjej vid namn Sofia Larsson från Götene som tillhör Sverigetoppen i sin klass. Hon vann i Svenska cupen förra helgen och förhoppningsvis är hon en blivande SM-vinnare, tror Bengt.
Enligt Bengt är inte syftet att driva en förening att för att få fram enbart tävlingsmänniskor, utan fostra och bedriva en social verksamhet – för driver man ungdomarna för hårt skrämmer man bort dom. Det handlar mycket om motivation.
– Dom som sedan vill satsa på sporten – dom skall vi naturligtvis ta hand om, är badmintonledarens grundidé.
Kinnekulle Badmintonklubb arrangerar varje år kända turneringar som är vida känt i badmintonkretsar som Kinneblixten, Vårblixten och Knatteblixten som Bengt alltid är tävlingsledare för. På frågan varför alla turneringar heter blixten så har det en förklaring.
Det började som en blixtturnering där man spelade ett set till 21. Detta för att klara alla tävlande som ville vara med. Vårblixten som arrangerades för någon vecka sedan hade cirka 250 deltagare och avgjordes i Källbyhallen och två hallar i Götene. Man kan förstå att tävlingsledaren med mera, pensionären Ingemarsson har fullt upp, och för Bengt har det snudd på blivit en heltidstjänst inom badmintonen.
– Det blir snart sommaruppehåll och till hösten ska försöka lämna över en del på andra i föreningen, hoppas Bengt.
– När det gäller framtiden för Kinnekulle BK gäller det att ha en bra ekonomi – och det gäller också att få med föräldrarna – för det är jättetufft nu att driva en förening med 250 medlemmar och för Västergötlands del ligger distriktet på plats fyra i landet, men har även varit allra högst upp, berättar Ingemarsson.
Att badminton har varit Bengts stora patos genom åren så har han även provat på orienteringssporten och deltagit i femton O-ringen. Sin yrkesbana har nästan hela tiden varit på Röstrand där han började 4 juni 1963 som reprotekniker och även här har Bengt sysslat med det mesta i den nu nedlagda fabriken såsom gravör, arbetsledare, produktutvecklare, logistik mm.
Det blev hela 48 år vid Röstrand och när Bengt började där så jobbade det 1.300 personer och vid stängningen 2005 jobbade här 180 personer. Bengt tillhörde de sista åtta personerna som fick vara kvar efter nedläggningen, men nu finns ingen kvar.
– Det var en mycket dyster dag när vi fick beskedet om nedläggning – det glömmer jag aldrig. Trots detta fick jag i alla fall vara med under Rörstrands topp och fall , men beslutet om nedläggning var en synnerligen sorglig händelse i mitt arbetsliv, tycker Bengt.
Ni som just nu ser Mästarnas mästare på TV ser där Sveriges bästa badmintonstjärna genom tiderna Christine Gandrup som även ingår i Svenska Badmintonförbundets styrelse tycker Ingemarsson är mycket gynnsamt för sporten.
– Badminton får oftast lite utrymme i media, men nu börjar människor få upp ögonen för sporten igen och det känns positivt. Badmintonsporten i Sverige har halkat ner i rankningen i Europa till en 7:e plats efter att tidigare har varit tvåa-trea efter Danmark och England och förbundets ekonomi är i kris efter förra årets EM i Karlskrona som gick back med 1,5 miljon kronor.
– Nu hoppas jag det blir bättre med den nya styrelsen som består av f.d. spelare som bl.a. Gandrup som kan ge sporten bättre framtidsutsikter och få ekonomin på fötter igen , menar Ingemarsson.
Ett tecken på sina insatser inom badmintonsporten fick Bengt Ingemarsson Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld av dess ordförande Karin Matsson vid en gala i Uppsala för något år sedan. Utmärkelsen var för att han har tjänat idrotten under en lång tid.
De som har spelat badminton vet att det är en mycket konditionskrävande sport där det krävs smidighet explosivitet, snabbhet och teknik. All detta ska göras på en yta stor som en normal tre rumslägenhet.
– Men badminton är en trevlig och social sport. Hela familjen kan ju faktiskt vara med och engagera sig, säger ledaren Ingemarsson.
Bengt Ingemarsson är en riktig genuin ledare med ett brinnande intresse för sin sport som har lagt ner ofantligt massa tid, och även om han säger att han ska trappa ner så tror jag att han även framöver kommer att ägna sig åt sporten – alla fall i någon form.
Bengts jobb i föreningen har gjort att klubben mestadels har seglat i medvind under åren och fått fram unga badmintontalanger som kan vara glada att det fortfarande finns idealister som Ingemarsson som känner och brinner så för sin badminton och Kinnekulle BK.
Fotnot: Vad namnet badminton kommit från. Det var några brittiska officerare som såg spelet i Indien och tog det med sig till England omkring 1873. Hertigen av Beaufort blev intresserad av spelet. Eftersom spelet ofta spelades på hans gods ”Badminton House” i Gloucestershire blev spelet förknippat med godsets namn.
Läs tidigare sportprofiler som Tore Sahlström skrivit om – klicka här