– Ett varumärke som växer…
Kommentar till varumärket för Lidköping
Publicerad onsdag, 29 maj 2013, 17:25 av Björn Smitterberg
– Från början tyckte vi väl inte det var så bra, men redan efter en stund började vi se saker i förslaget och nu tycker jag det är riktigt bra.
Orden är Bertil Jonssons, oppositionsrådet, i en kommentar till att kommunstyrelsen i dag fastnat för hur ett varumärke skall se ut.
Varumärket är något som speglar vad Lidköping är, vad det varit och ett löfte inför framtiden. Det ska nu sättas på plats så alla kan använda det – det kommer att finnas fritt för nedladdning från kommunens hemsida.
Det som blev debatt på presentationen i dag – efter kommunstyrelsens beslut – var just löftet för framtiden. Seglet, en drivande kommun.
Varumärket skall vara fritt för alla att använda, det kan användes i lite olika färgkombinationer. Det är en tydlig markering av bokstaven D och det faktum att Lidköping ligger vid vatten. Det goda livet i Lidköping ska återspeglas liksom historien, miljö och framtiden.
Maria Joelsson är kommunikationsansvarig vid kommunen och hon kommer nu för cirka en miljon om året att marknadsföra Lidköping. De främsta målgrupperna är barnfamiljer i Göteborg, återvändande tidigare Lidköpingsbor och besökare. En tanke är att skapa en särskild plats som besökare i Lidköping kan gå till för att få information om livet i kommunen, om boende och arbete.
Varumärket bygger på tre ord som konsultfirman Brandreality fastnat för:
Vattnet –
”Närheten till öppet vatten och och en kustremsa lika lång som Hallands ger livskraft åt stad och invånare, skaparattraktiva boendemiljöer och präglar populära utflytksmål som Läckö slott, Spiken och biosfärområdet vid Kinnekulle. Att med staden i ryggen blicka ut över ett friskt innanhav är lika rofyllt som energigivande. Och att ge sig ut i skärgården är en äölskad och lätt tillgänglig upplevelse för alla Lidköpingsbor”.
Livet –
”Lidköpingsbornas hjärtan klappar för sin stad. Nyinflyttade, hemvändare och invånare sedan generationer möts på gator och torg. I charmiga butiker och på prisbelönta restauranger. Det nybyggda stadsbiblioteket lockar vetgiriga varje dag, torghandeln är en levande tradition, kaféerna ligger tätt, utbudet av kultur- och idrottsevenemang är rikt och boendealternativen är lika många som varierande. En atmosfär som får många besökare att återvända, inte sällan för gott”.
Drivet –
”Lidköping drivs av engagemang och entreprenörsanda, djupt rotad i vår västgötska själ. Rörstrandsområdet mitt i stan är ett tydligt exempel, där skaparlusten lever vidare i en mångfald av små- och medelstora företag. Landsbygden är grogrund för många näringsidkare inom bl a konsthantverk, mat och miljöteknik. Kommunens goda ekonomi möjliggör bästa tänkbara medborgarservice, som bra skolor, aktiva idrottsfröreningar och en omfattande kultur- och fritidsverksamhet. Det är några av alla bevis på vår förmåga att få saker som bör ske, att verkligen hända”.
Ska vi göra något med namnet Lidköping ska vi definitivt stava som vi i Lidköpings uttalar var de bor. De bor alla i Lischöping. Utmärkt, inga misstag med orts förväxling. Eller så får man gå tillbaks till det riktigt gamla namnet Lidakôping. Men inte ska våra gäster behöva se detta spektakel med ett omgjort D till ett segel. Inte ska det behövas gissas vad det står när man välkomnar våra gäster.
Tack för mig. 8=)
Hmmm konstigt i Lidköping har man konstigt tänkande när det gäller hur man skall stava Lidköping. Istället för att uttala namnet som det står.
Varför inte ändra andra ord, man kanske skall stava ordet ( vi ) som man uttalar det här i Lidköping bara ett i .
Ja varför inte man har försökt att skapa egna trafikregler ( Stor gata går före liten gata)
Nää man förstår nog orden bättre om man läser de som det är ämnat att uttalas.
Är uppvuxen och bott iLidköping stort sett hela mitt liv med undantag för studier och har nog aldrig sagt Lischöping.
De enda Lischöpingsbor som inte säger Lischöping är de Lidköpings bor som i generationer bott inne i staden å endel av dessa ser sig förmer än alla de bönder som omger oss å de s.k fina fôlket, (socitet, å andra välbärgade) som skäms för sin Västgötska.
Vad beträffar loggan så förstår jag inte sammanhanget. Ett segel kan väl inte associeras till Lidköping.
En kanot, bandyspelare. brottare , handbollsspelare. Ja nästan vilken sport som helst hade sagt mer om Lidköping än ett segel som förresten finns representerat nere vid Rörstrands bron.
För det finns inte en enda turist som inte vet. De som inte vet ser på kartan att Lidköping är en sjöstad.
Tack för mig 8=)
kan hålla med om ditt resonemang vilka det är som säger vad, dock är det inte att vara förmer eller att man skäms, bara att dialekten har tvättats bort mer i stan kanske pga mer inflyttat folk från andra orter.
I det fallet håller jag med dig Zeduse. Vi får ju vår sköna västgötska utspädd med inflyttningar från andra dialekt talande delar av vårt avlånga land. ;-)
Hmmm – harklar sig redaktören som nog anser att hans dialekt blir mer utspädd än den som Lidköpingsbor har…
Med ett leende..