Gå direkt till Nyheten (Festivalens eld är tänd)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Festivalens eld är tänd

Publicerad Thursday, 22 August 2013, 11:34 av Björn Smitterberg

Dom kör så det ryker på Rörstrand – eleverna i Formakademien. Tidigt på morgonen i dag fylldes kinaugnen med hundratals föremål för att brännas till porslin i den vedeldade ugnen, vars historia är unik.

Mest spektakulärt blir det i kväll – när de varma ångorna slår som lågor ur ugnen som då skall nå knappt  1.300 grader. Därefter släcks ugnen för att under ett par dagar öppnas – avkylningen får inte gå för fort. Kandke infaller det spännande ögonblicket på lördag då ugnen kan öppnas och resultatet kan ses i form av porslin. Främst är det skolans elever som stått för de former som nu bränns, men även en del annat har kommit med.

En sak är klar – det går åt massor av ved, kluven för snabb förbränning.