Tore Sahlströms möten med sportprofiler (29):
I dag Sören Jönsson
Publicerad fredag, 15 november 2013, 11:26 av Tore Sahlström
Förra veckan handlade om en hockeyspelare och denna vecka handlar det ytterligare om en idrottsgren som även den lever lite i skymundan och är inte så framträdande nuförtiden i Lidköpings sportflora.
Profilen heter Sören Jönsson och det handlar om simning.
I Lidköping var simningen mycket stor på 50-60 talen mycket beroende på en viss Karl-Ivar ”Kavi” Wetterlind som lade ned ett otroligt arbete i föreningen Lidköpings Gymnastik och Simsällskap (LGSS). Denne ”Kawi” som själv en gång var simmare var den man som låg bakom eldfesterna och fick hit Sim-SM och landskapsmatcher – med andra ord en allt i allo och eldsjäl i Lidköpings vattensporter.
Jag träffar simmaren, musikern, sjuksköterskan, primärvårdchefen, sjukhuschef m m. Sören Jönsson i hans och fruns Christina Jönsson-Rydmans lägenhet vid Vänerblick.
Sören Jönsson bor nära vattnet, en komponent som simmaren Jönsson hade stora framgångar i på 50-talet.
Var ska inte en meriterande f.d. tävlingssimmare bo om, inte nära vattnet och det är vad just Sören gör. Paret Jönsson har en ögonskön vy från sin lägenhet över Kinneviken med Lidköping i horisonten.
Sören är född i Lilleskog men mestadels var uppväxten på Raka Gatan, där han växte upp med sin lillebror Bo som också han höll på med simning.
Sören Jönsson började i simskolan tidigt- redan vid 5-6 årsåldern.
– Jag började simma tidigt och jag simmade rätt hyggligt och det innebar att jag blev kvar på Framnäsbadet. Här i Framnäsbadets kalla vatten blev jag så småningom känd som en duktig bröstsimmare, berättar Sören.
Det var i bröstsim 100 och 200 meter samt livräddning som var Jönssons paradgrenar. På 50-talet tävlade man i livräddning som innebar att man simmade 50 m och sedan bogserande en attrapp tillbaka.
Året 1953 hölls det SIM-SM vid Framnäsbadet i strålande sommarväder för både herrar och damer där bland annat den kände senare sim-reportern Toivo Öhman deltog (han som gjorde det klassiska gråtande referatet vid Ulrika Knapes guldhopp i OS 1972). Han tog här i Lidköping sitt 18:e SM-guld i höga hopp.
För Sören Jönsson deltagande så kom han åtta i livräddning och trea i bröstsim 200 m. Detta var på den tiden då Lidköping inte hade något inomhusbad utan Sören hade sin stora tävlingssäsong under sommarhalvåret och som mest blev det träning två gånger per dag. På vintern fick man hålla till i gamla Lidköpings badhus på Älvgatan under primitiva träningsmöjligheter eller bege sig till Pentabadet i Skövde. Klubben LGSS tog på somrarna hit en meriterande simtränare från Norrköping vid namn Gustav ”Gurra” Andersson som hjälpte till med simträningen.
Sören satsade nu hårt på simningen och Västergötlands simförbund skickade honom varje påsk till ett simmarläger i Borås. Sören Jönssons verkliga genombrottsår var 1958 då han tävlade från Boden i norr till Halmstad i söder. Han förlorade inte en enda gång mot simmare som likhet med honom själv inte hade tillgång till inomhusträning. Istället var det flera inomhussimmare som fick se Sörens breda skuldror framför sig i mål.
Jönssons meritlista detta år var digert då det blev segrar i lanskapsmatcherna mot Närke och Östergötland. Distriktsmästare för såväl juniorer som seniorer samt förbättrade sitt eget rekord på 100 och 200 m bröstsim sammanlagt tre gånger under sommaren. I landskapsmatchen mot Östergötland vann Sören först 200 meter bröstsim och hoppade sedan i på 100 meter fjärilsim där han gick in som god tvåa. Sörens rekord på 100 meter är 1.17 och på 200 meter 2.52.
Under många år hade Skövdes Hampus Montgomery Skaraborgsrekordet i bröstsimmet men till slut knep Sören dessa från Skövdesimmaren. Trots den intensiva tävlingssäsongen under sommarhalvåret och samt att sköta sin egen träning hann Jönsson även med att vara tränare för hemmaklubben LGSS och dessutom sekreterare under hans intensiva år 1958.
Året efter erhöll Jönsson NLT-medaljen för sina goda prestationer i simbassängerna.
Simmarkarriären varade mellan åren 1953 till 1960 för Jönsson. Förutom detta höll han på med studier i medicin som resulterade till en färdig utexaminerad sjuksköterska och på så vis blev Sören den första manliga sjuksköterskan i länet och blev en pionjär med att bryta den kvinnliga dominansen i yrket. Det blev jobb i ett halvår som sjuksköterska på sjukhuset i Lidköping innan man upptäckte hans ledaregenskaper och erfarenheter från vårdgolvet som resulterade i jobb först på landstinget.
– Jag har varit pappersvändare eller som det heter, administratör, i många år i mitt yrkesliv säger, Sören med glimten i ögat.
Yrkeskarriären började vid sjukhusets utbildningsavdelning och fortsatte senare till Mariestad, Stockholm, Skövde samt Götene. I Götene var han flera år primärvårdschef. Kom tillbaka till Lidköping och var sjukhuschef fram till pensioneringen.
– Jag har fått vara med i hela sjukvårdsutvecklingen i länet samt även i primärvården och jag vill framhäva att sjukhuset i Lidköping har ett mycket gott renommé och ser ingen fara att sjukhuset kommer att läggas ner – tvärtom med det nya bygget av akuten samt utökad ortopedverksamhet ser det ljust ut för lasarettet i Lidköping, säger den pensionerade sjukhuschefen.
Om Landstinget säger Sören vidare:
– Det är för mycket tjafs numera och regionen har blivit alldeles för stort och även administrationen har vuxit på tok för mycket.
Det finns många områden som Jönsson har varit involverad i förutom sin idrottliga verksamhet. Här kommer något som har fyllt och fyller hans liv:
Han var medlem i Tötas orkester som trombonist under flera år samtidigt som Coola Candys var som mest hetast. En viss konkurrens rådde mellan Lidköpingsorkestrarna men, vid den här tiden fanns gott om speltillfällen för det anordnades dans på många olika ställen. När det var som mest kunde det bli en spelning på onsdagen vid Stadshotellets tedans och efterföljande lördag gig i Brottarhallen eller i Parken. Sedan på söndagen i Teaterhuset i Skara eller T2-salen i Skövde. Utöver dessa ställen fanns det en rad aktiva bygdegårdsföreningar som arrangerade dans.
Ibland får trombonisten Sören Jönsson plocka fram sitt instrument när han tillsammans sitt gäng Sören Dream Team har en spelning.
En gång (1957) spelade faktiskt Tötas och Cool Candys tillsammans när det anordnades en storbandskväll vid Filsbäck. Musikintresset har fortsatt än i dag för Sören som, nu lirar i det egna bandet Sörens Dream Team med Göte Johansson, Anders Thorén, Bele Axelsson, Per Lundqvist och Claes Arvidsson. Sex föredettingar, enligt Sören, som nu mest spelar på Odd Fellows interna fester.
Här kommer ytterligare några sysslor som har engagerat Sören:
Har varit ordförande sex år i Lidköpings golfklubb och ett år i Läckö golfklubb, ordförande i Sunnersbergs kyrkoråd och tidigare i Götene församling kyrkoråd, engagerad i Odd Fellow både lokalt och i distriktet, ledamot i Hospice Gabriels styrelse, har varit med i Morgonbadarna sedan starten 1975 med mera.
I dag är det på Sirius friskvårdcenter som 70-plusaren och f.d. elitsimmaren Jönsson minst ett par gånger i veckan beger sig för att hålla kroppen i trim.
Därutöver lite golfspel i Lundsbrunns golfklubb.
När det gäller simningen så frågar sig Sören när den absoluta yttersta gränsen kommer när, det inte går att sätta några nya världsrekord i simning – för nån gång måste den ändpunkten komma. När han ser på dagens bröstsimmare och deras stil så skiljer det sig avsevärt från den stil som Sören hade på 50-talet. Nu har simmarna en mera guppande stil när de simmar. Förr låg man mera plant på vattenytan när man tog sig fram i vattnet. Under de förutsättningar som fanns under Sören Jönsson aktiva simmartid i Lidköping med en stad utan inomhusbassäng och med dåliga träningsmöjligheter under vintern får man konstatera med dessa premisser var Sörens prestationer i vattnet mycket aktningsvärda.
Fyra duktiga Västgötasimmare i slutet av 50-talet. Sören Jönsson t.v och sedan Lars-Erik Thomé Borås.
Flickorna är Eva Larsson Skövde och Marianne Ekdal Borås.