Gå direkt till Nyheten (Hur hanteras giftiga barnkläder?
Carina Ohlsson ställer riksdagsfråga)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hur hanteras giftiga barnkläder?
Carina Ohlsson ställer riksdagsfråga

Publicerad Tuesday, 21 January 2014, 16:58 av Redaktionen

– Vad gör ministern för att vi tryggt ska kunna köpa kläder och leksaker till barn med vetskapen om att de inte innehåller giftiga ämnen? Vem bär ansvaret för att dessa varor finns på marknaden. De frågorna ställer Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot från Lidköping i en interpellation till miljöminister Lena Ek (C).

Carina Ohlsson har reagerat på olika rapporter om giftiga ämnen i såväl barnkläder som leksaker.

– Strax innan jul och precis när vi var i färd med att handla julklappar, så kunde vi läsa i medierna att vi förväntades köpa leksaker för nära 1 miljard kronor i Sverige. I samband med det så uppmanades vi att se upp med vad som skulle läggas under granen, eftersom Kemikalieinspektionens tillsyn av 211 leksaker hade resulterat i tio förundersökningar mot giftiga leksaker – och fler var på väg, säger Carina Ohlsson.

Undersökningen visade att så många som en fjärdedel av leksakerna hade för höga halter av farliga ämnen.

– De vanligaste överträdelserna gällde mjukgörare, så kallade ftalater, i mjuka plastleksaker och bly i elektriska leksaker. Men det fanns även giftiga kortkedjiga klorparaffiner i leksakerna. Oftast handlar det om hormonstörande ämnen, som liknar våra hormoner och då tas upp av kroppen. Det finns indikationer på att dessa ämnen påverkar exempelvis fertiliteten. När det gäller bly kan det påverka hjärnan och till och med IQ-nivån.

Carina Ohlsson fortsätter:

– Nu kan vi också ta del utav en ny rapport från Greenpeace, att farliga kemikalier har hittats i barnkläder och skor från kända klädmärken. De hade köpte in 82 olika produkter – barnkläder och skor – från tolv klädmärken. Inköpen gjordes i 25 olika länder/regioner världen över, däribland inhandlades fyra plagg i Sverige. I 76 av 82 testade produkter hittades minst en farlig kemikalie över detektionsgränsen.

De kemikalier som ingick i undersökningen var nonylfenoletoxylater (NPE), ftalater, organiska tennföreningar, perflourerade ämnen (PFC) och antimon. Flera av de testade ämnena är kända hormonstörare, med effekter på såväl fortplantning som immunförsvaret.

 

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Miroslawa Trendowicz-Hanson
Gäst
Miroslawa Trendowicz-Hanson
21 January, 2014 11:19

Bra jobbat Carina. Fortsätt i det spåret. Att minska på
miljögifter i naturen är en av de viktigaste överlevnadsfrågorna. Fortfarande har kemiindustrins kortsiktiga ekonomiska intressen ett stort försprång framför långsiktiga ekonomiska värden av ett väl fungerande ekosystem och människorshälsa.

Mvh
Miroslawa

Frida Nilsson
Gäst
Frida Nilsson
22 January, 2014 08:52

Jätte intressant! men du är en månad sen Carina, jag skrev en motion om detta i fullmäktige innan jul , dessutom har regeringen tagit beslut i frågan kolla in “På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken”
Carina sparkar in öppna dörrar….