Gå direkt till Nyheten (Vismusikal spelas i Stenhyveln i Gössäter)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vismusikal spelas i Stenhyveln i Gössäter

Publicerad Saturday, 09 August 2014, 06:05 av - Inskickat material

Nu går vi till fabriken är en vismusikal med nyskrivna visor och berättelser om livet förr i ett brukssamhälle. Den skildrar det hårda livet som sas ”lukta pengar”, där man klev upp klockan 04.00 och sparade en halv årslön till en kostym. Och där man ingick i ett kollektiv på gott och på ont.

Det hela framförs av Maria Pihl och KG Malm tillsammans med Leonor Palazzo, cello och Bosse Stenholm, fiol. Sångerskan Maria Pihl och trubaduren KG Malm ”låter sångerna värka inifrån, och får samtidigt den brutala verklighetens detaljer och episoder att gnistra” som en recensent beskrivit föreställningen.

Musiken är skriven av Claes och Maria Pihl och handlar egentligen om Jonsereds uppgång och fall, men eftersom de gamla brukssamhällena ofta var uppbyggda på liknande sätt, med samma samhällsstrukturer och kulturer kunde händelserna i musikalerna lika gärna ägt rum vid något våra lokala bruk.

Vismusikalen spelas i ”Stenhyveln” i Gössäters gamla stenhuggeri. För den som inte är så historiskt kunnig så brukar beskrivningen ”byggnaden där det växer en björk ur den höga skorstenen” hjälpa som förklaring.

– Under Vårrundan förra året besökte jag Stenhyveln och tänkte att här vore det häftigt att arrangera en konsert, säger Ann-Sofie Andersson kultursamordnare på Götene kommun. När idén testades med Anders Karlsson som äger lokalerna och med Ola Wirtberg på ABF så var de inte sena att hänga på som medarrangörer.

För att stödja Hällekis Musikkår efter branden i Hällekis Folkets hus då stora värden gick förlorade kommer halva entrén att gå till kåren.

– Det finns en tydlig koppling mellan föreställningens tema och kåren som ju varit bruksorkester i gamla tider. Då tyckte vi att det var ett bra tillfälle att hjälpa musikkåren, vilket vi också tror att publiken uppskattar, berättar Ola Wirtberg från ABF.

Lördag 9 augusti kl 19.