Debatt: Rättvis matmoms är ingen subvention
Publicerad onsdag, 10 september 2014, 09:35 av InsändareCarina Wilhelmsson, som driver restaurang bl a i Lidköping, skriver i en debattartikel att det inte är någon subvention till krogarna att matmomsen används i restaurangnäringen.
Rättvis matmoms är ingen krogsubvention
Det har knappast undgått någon att det är valrörelse. När ungdomsjobben debatteras är det naturligt att restaurangbranschen – som är den bransch med högst andel unga anställda – hamnar i fokus.
Jag förstår att olika partier har olika lösningar på hur vi ska få fler unga i arbete, men jag tycker det är olyckligt när debattörer uttrycker sig raljant för att vinna retoriska poänger.
Motståndare till sänkningen av restaurangmomsen, primärt Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, kallar reformen för ”krogsubventioner”. Det är fel. Momssänkningen är ingen subvention.
När momsen sänktes från 25 procent till 12 procent i januari 2012 korrigerades snarare det märkliga som gällde dessförinnan. Då gällde olika momsnivåer på mat beroende på var man köpte maten. 25 procent moms om man köpte en hamburgare på restaurang och 12 procent om man köpte en hamburgare på exempelvis en bensinmack. Det naturliga är väl ändå att hamburgare ska ha samma moms oavsett var man köper dem?
Dyrare momssats på restauranger är en orimlig straffskatt, särskilt om man vill skapa fler jobb. Varför ska det vara en högre momssats bara för att det finns minst en person vars jobb är att tillaga maten, och ytterligare andra som serverar den? Nej, samma momssats i restaurang som i butik är ingen krogsubvention. Det är en rättvis matmoms som gör att restaurangbranschen kan vara den jobbmotor som Sveriges unga behöver.
Jag är övertygad om att Socialdemokraterna vill väl och att de kommer att göra sitt yttersta för att få fler unga i arbete om de vinner valet. När det kommer till restaurangmomsen hoppas jag därför att Socialdemokraterna tänker om och istället kommer överens med Miljöpartiet om att behålla momssänkningen. Miljöpartiet har ju sedan länge vetat om att en straffskatt på restaurangjobb inte är hållbart.
Carina Wilhelmsson, McDonald’s
Det var de sänkta arbetsgivaravgifterna som kallades subvention. Det är ett bidrag till arbetsgivarna.