Skaraborgsk mejeriproduktion – största och bästa i Sverige
Publicerad onsdag, 08 oktober 2014, 11:36 av RedaktionenRedan på 1500-talet omvittnade Olaus Magnus att den bästa osten gjordes i Västergötland, läs Skaraborg.
Sedan har det fortsatt av bara farten. Men själva farten underlättades av de skaraborgska böndernas organisationsvillighet, 1930-talets kohandel mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet men också lagstiftning om mejerihanteringens miljökrav från samma tid.
Eric Julihn berättade på onsdagskvällen om mejerier.
Så skulle man kunna hårdra mjölkprodukternas omhändertagande och förädling i Sverige med Skaraborg som lysande exempel.
Inte oväntat överräckte Arkivchefen Elisabet Eriksson till föredragshållaren Eric Julihn en ost, måhända Västgöta Kloster (?), att ta med sig hem efter det intressanta föredraget om Skaraborgs mejerier som lockat ett 60-tal åhörare till biblioteket på tisdagskvällen.
Som Skaraborg inte låg nära några större städer var avsättningen för färsk mjölk liten i förhållande till mjölkproduktionen – därför kom man att koncentrera sig på smör och ost – först kom de privata mejerierna på de stor gårdarna, som till exempel Skofteby, redan 1813.
Under 1890-talet kom bondekooperationens andelsmejerier som kom att dominera mejerihanteringen totalt under första hälften av 1900-talet. Av de omkring 1500 mejerierna i Sverige fanns 524 i Skaraborg.
I och med 30-talskrisen fördes en ständig centralisering och rationalisering av mejerihanteringen, vilken pågick ända fram till 1970-talet. (Centraliseringen skedde med hårda medel inte mot folk , men de inköpta mindre mejeriernas utrustning dekonstruerades, för att antagligen inte komma på villovägar så att säga. För den som vill bese ett mindre mejeri från denna tid finns Raggagården i Holmestad som är Sveriges enda mejerimuseum.)
Bondekooperationen uppnådde i stort sett monopol inom branschen – med politikens goda minne, och fortfarande ligger dess andel kring 70 procent. Bondekooperationens Riksost, Mjölkcentralen och SMR slogs så småningom ihop till det som i dag är Arla, numera med tillägget Foods, dess största produktionsenhet ligger i dag i Götene.
Äldre lidköpingbor minns Riksost som låg mittemot tegelbyggnaden vid Station (resecentrum). I Sockerbruksbyggnaden hade man lager som då var Europas största.
I och med mejeriernas framväxt skrevs också kvinnohistoria – som mjölkhantering av tradition var kvinnogöra från mjölkning till kärning och ystning möjliggjordes en ny karriär för hågade kvinnor- att bli mejerska. Staten inrättade speciella skolor för ändamålet ofta förlagda till stora gårdar, exempelvis i våra trakter Blombergs egendom på Kinnekulle. I och med centraliseringen ”försvann” kvinnorna som mejerichefer, men är nu på väg tillbaka och utgör nu en fjärdedel av gruppen.
Inte bara mejerihanteringen har effektiviserats utan också mjölkproduktionen – från 1920-talets 240.000 mjölkleverantörer till dagens 4.500 ! Sedan 1950 talets topp har mjölkproduktionen minskat med 25 procent och ligger sedan flera år konstant.
Under de sista tio åren syns en ny trend då små gårdsmejerier och ostlager växer fram – men detta är ytterst marginellt.
Allt detta och mycke, mycke mer kunde ett 60-tal åhörare ta del av i Eric Julihns intressanta industri- och kulturhistoriska föredrag om mejerihanteringen i Skaraborg på tisdagskvällen på Biblioteket i Skaraborgs Föreningsarkivs serie – Arkivcafé.