Gå direkt till Nyheten (Samarbetet om stort gemensamt reningsverk har spruckit)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Samarbetet om stort gemensamt reningsverk har spruckit

Publicerad Saturday, 28 February 2015, 08:42 av Björn Smitterberg

paminnelsehamnstBara Vara kommun är nu intresserad av ett samarbete med Lidköping om att bygga gemensamt reningsverk för framtidens krav, och därmed lösgöra mark för Hamnstaden. Från början var det Lidköping och fem  andra kommuner som diskuterade men alla utom Vara har hoppat av. Det framgår av protokoll från styrgruppen för Hamnstadsprojektet, där det också klarläggs att saneringen av cisternområdet kan bli föremål för ny teknik. Arkivbild.

Hamnstadsprojektet går nu igenom alla gjorda kalkyler för att göra en jämförelse när det gäller nytt contra utbyggnad av befintliga reningsverket.

Det finns ett pågående försök med att utveckla rötningsprocessen på ett sätt som skulle reducera investeringskostnaderna och framtida driftskostnader.

Detta kommer nu att hänvisas till de olika partigrupperna i kommunfullmäktige innan frågan åter kommer upp i Hamnstadens av politiker bestående styrgrupp.

En ny teknik för att rena jordmassorna där oljecisternerna stått – kvarteret Kniven – kan bli aktuell. Det är forskning vid universitetet i Luleå som utarbetat metoden som RagnSells vill vara med och testa. Upphandling av reningsarbetet kommer att påbörjas under försommaren.

Under 2015 skall också hamnplanen vid Framnäsplanen förstärkas och göras om. Samtidigt skall också Va-systemet vid Strandgatan göras om.

Ett område som kan bli aktuellt för att bygga nytt reningsverk är i Hovby, intill Lidan eller möjligen på flygfältet.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leif Johansson
Gäst
Leif Johansson
28 February, 2015 12:57

Nämen, vad överraskande.. Var det inte någon som skrev att de första husen i Hamnstaden skulle stå färdig runt 2022? Hamnstaden och elektrifieringen av järnvägen till Håkantorp, där har kommunens politiker och tjänstemän värdiga utmanare. Den som lever om 10 år får se…

heylon
Gäst
heylon
1 March, 2015 08:51

Gillar texten på bilden “vägen till framgång, dialog och samförstånd”
Har inte politikerna sett den texten? Som jag ser det så är det blockens ovilja att enas kring ett förslag (nytt eller överbyggt) som gör att man står och trampar på samma punkt månad ut och månad in. Svälj stoltheten och bestäm er!! Vi ska ju enligt er vision bli 45000 personer till 2030, var ska alla bo?