Gå direkt till Nyheten (Unga Lidköpingsbönder hyllas på LRF-stämman)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Unga Lidköpingsbönder hyllas på LRF-stämman

Publicerad Thursday, 19 March 2015, 14:06 av Björn Smitterberg

IMG_3697-Bonderevolten-1På måndag samlas 260 ombud för Västra Götalands lantbrukare i Vara konserthus för stämma med LRF Västra Götaland. Här ska viktiga frågor för framtiden upp på bordet. Lönsamheten är en stor utmaning för länets lantbrukare.
Arkivbild: Bonderevolten 1985. Foto: Tore Sahlström.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är Sveriges största företagarorganisation. LRF i Västra Götaland har som största regionförbund i landet närmare 30 000 medlemmar. Under stämman ska en ny styrelse väljas och även en ny ordförande efter Paul Christensson, Brastad, som avböjt omval. Valberedningens förslag är Sofia Carlsson, Grästorp.

Stämmans viktigaste uppgift är annars att behandla de hela 59 motionerna om verksamhetsprioriteringar för bättre förutsättningar för västsvenska bönder. Motionerna kommer från våra medlemmar, via lokalavdelningar och kommungrupper, och vissa går sedan vidare hela vägen till riks och sätter agendan för vad vi regionalt och riks ska arbeta med.

– Det är det som är så härligt och som gör stämman jätteviktig, säger Paul Christensson, ordförande LRF Västra Götaland.

Det första blocket handlar om hur LRF som organisation skall fungera som folkrörelse och vårt arbetssätt. Det andra blocket handlar om politiska förutsättningar för mer mat- och skogsproduktion i Sverige, det tredje blocket av motioner handlar om förutsättningar för företagande på landsbygden som t ex vägnätets funktion och naturbruksutbildningar. Det fjärde blocket handlar specifikt om de skador vilda djur orsakar i åker och skog och på tamdjur. Det femte blocket handlar om marknadsföringen av svensk mat. Det sjätte och avslutande blocket handlar om rådighetsinkränkningar som samhället gör på äganderätten av mark i Sverige

LRFs förbundsordförande Helena Jonsson medverkar med ett eget anförande och vid prisutdelningen. Närvarar gör även LRF Mjölks ordförande Palle Borgström, Älvängen och förbundsstyrelseledamot Marcus Söderlind, Habo.

Stipendiater och pristagare som får sina priser vid stämmans:

Bernhard Ekströms stipendium i form av en ledarskapsutbildning tilldelas Sofia Broo, Mariestad, och Märit Andersson, Grästorp.

Årets lokalavdelning i LRF Västra Götaland är Stenstorpsortens LRF-avdelning i Falköpings kommun som får 5.000 kronor i extra aktivitetsersättning för ett attraktivt program för medlemmarna och bygden, inte minst genom sitt stora traktorrace som flagghändelse och toppaktivitet i LRF:s varumärke.

LRFs högsta regionala utmärkelse: Silvernålen för oegennyttigt och engagerat arbete i bondenyttans tjänst tilldelas
Kjell Svensson, Gustav Adolf,
Ingegerd Molin, Tostared,
Sofia Kämpe, Karlsborg,
Lars Arnell, Hyssna,
Thomas Eriksson, Essunga och
Lennart Freiholtz, Sjuntorp.

LRFs Lindecrantz stipendium 2015 om 10.000 kronor tilldelas Hans Thomsson som verkar i Myrbackens Mejeri i Lugnås med linneduksvävning.

Utdelning av hedersomnämnande i Ung Växtkraft till Frida och Peter Ottersten, Lidköping.

Nötkreatursstiftelsen Skaraborgs stipendium tilldelas Anja Thorsson, Vartofta.