Maskinnostalgi i Lidköping
Publicerad Monday, 25 May 2015, 15:56 av Joakim StegelmeyerVarje tisdags- och torsdagskväll har medlemmarna i Lidköpings Maskinnostalgiska förening “mekarkväll” i sina lokaler på Sockerbruksgatan. Det är en ideell förening för som ska arbeta för att ta tillvara och bevara intresset för gamla motorer och maskiner. Dessutom ska kunskaperna om användningen av gammal teknik hållas vid liv. Många av föreningens motorer är fortfarande körbara.
Sture Göransson provstartar på bilden en råoljemotor från Bolinder i Eskilstuna. Motorn är på 75 hk och satt ursprungligen i en bogserbåt i Billingsfors.I torsdags förra veckan hade tre av föreningens drygt 120 medlemmar samlats för att meka och fika: Olle Bergdal, Henning Jörgensen och Sture Göransson. Lidköpingsnytt bjöds på en rundtur i föreningens lokaler där det står allehanda gamla motorer och fordon. Många motorer och maskiner är i körbart skick och nu på lördag finns chansen att se dem när föreningen håller öppet hus i lokalerna på Sockerbruksgatan.
Motorn på bilden är en tvåcylindrig Sefflemotor på 80 hästkrafter som har suttit i Lidköpings mudderverk. Det är en rejäl pjäs som väger någonstans mellan sju och åtta ton. Föreningen har även en encylindrig variant av denna motor som satt i Vänerskutan Hoppet som förliste utanför Kållandsö. Motorn bärgades och skänktes till Vänermuséet som i sin tur lämnade den till Säffle Marinmotormuseum. Motorn kom dock tillbaka till Lidköping och renoverades av Lidköpings Motornostalgiska förening. Renoveringen gjordes bland annat i samarbete med gjuteriskolan i Jönköping. Föreningen gjorde modellerna till de delar som behövde gjutas och experterna på gjuteriskolan ombesörjde gjutningen.
Här ses Olle Bergdal flytta på en av de sista Sefflemotorer som tillverkades, en mycket vackert renoverad motor från 1962 på 25 hästkrafter som ägs av Hasse Amandusson i Lidköping.
En annan raritet är hovfotograf Lindhes trehjuliga bil, eller skall man kalla den trehjulig motorcykel? Det är en Cyklonette från 1911 och skall enligt uppgift vara Lidköpings första motorfordon. Den tillverkades av Cyklon Maschinenfabrik GmbH i Berlin och kunde komma upp i den beaktansvärda hastigheten av 70 km/h. Notera den lilla fläkten som drivs av framhjulet och som skall hjälpa till att kyla motorn. En annan intressant detalj är det skydd mot bakåtrullning som finns installerat. Lagen på den tiden krävde att det skulle finnas en anordning som hindrade att fordonet rullade bakåt om det stannade i ett motlut. Det löstes enkelt genom spröt under bilen som kunde fällas ned mot marken.
Att det finns ett stort intresse för gamla motorer i Lidköping har en rimlig förklaring. I början av förra seklet fanns nämligen hela fyra tillverkare av motorer i stan: Lidans motorverkstad, Alfred Jonssons motorfabrik, Hellméns motorfabrik och Lidköpings motorfabrik. Lidan finns fortfarande som företag under namnet Lidan Marine. I lokalerna på Fiskaregatan tillverkas framför allt vinschar för ankring, förtöjning och lossning till fartyg och offshoreindustrin. Ursprungligen var detta en sidoverksamhet till motortillverkningen. Redan 1913 konstruerade en av företagets grundare, Carl Friman, en motorvinsch för att underlätta lastning och lossning av fartyg.
Här ses några äldre vinschar från Lidans Motorverkstad.