Gå direkt till Nyheten (Radion sänder sommarens Läcköopera)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Radion sänder sommarens Läcköopera

Publicerad Friday, 29 May 2015, 12:00 av Björn Smitterberg

opera09_scenbild_1000Sveriges Radio P2 kommer att sända från Läckö Slotts sommaropera.
Arkivbild.

I år är det, med premiär 11 juli, Beatrice och Benedict av Hector Berlioz som skall spelas, och det är en opera som grundar sig på Shakespeare´s komedi Mycket väsen för ingenting. Operan hade urpremiär 1862 men har nu bearbetats inför sommares uppförande. Det är den tredje och sista operan med grund i Shakespeare´s verk som uppförs på Läckö.

Läcköstiftelsen ansöker hos Lidköpings kommun om ett stöd med 325.000 kronor. Det är mer än stiftelsen fått tidigare – kommunens bidrag har dock inte höjts sedan 1999. Totalt beräknas produktionen i år kosta nära 3,4 miljoner kronor.

Förra sommaren kom drygt 5.000 åskådare till operan. Den sysselsätter totalt 60 personer under sommarmånaderna.

Förslaget från tjänstemannahåll till nämndens politiker är dock lite njuggt – Kulturbrukets chef tycker att 300.000 kronor räcker – det förslaget motiveras inte. När nämndens arbetsutskott behandlade ärendet kom man överens om att föreslå nämnden att utge 325.000 kronor, inte minst för den allt större betydelse Läckö och operan har för turismen.