Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren spanade på S-kongressen:
Inte ens en röd liten vimpel)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren spanade på S-kongressen:
Inte ens en röd liten vimpel

Publicerad Sunday, 31 May 2015, 18:41 av Redaktionen

S-kongress-1Inte ens en röd liten vimpel …
… stod att finna på kongresspodiet i Västerås under Socialdemokraternas kongress under helgen.
Det är kanske symptomatiskt när man nu lanserar sig som Framtidspartiet – ett parti som skall locka alla tänkbara kategorier.
Samtidigt är det lite underligt då till exempel, i en frågestund om kvinnors situation på arbetsmarknaden, Carina Ohlsson poängterade att S-kvinnor vill ha en klassbaserad feminism.Detta kanske avspeglar det en gång stora Partiets vilsenhet inför hur väljaropinionen ser ut på senare tid.
Allt åt alla och Ställ inte grupper mot varandra, som så ofta Stefan Löfven påpekar.
Som om politik inte är just det i realiteten med gruppintressen som kolliderar?

Läget är prekärt för socialdemokraterna, opinionsundersökningarna talar sitt tydliga språk.
Hur man skall se på exempelvis Sentio:s väljarundersökning för maj: s 24, 3 m 24,3 och  sd 19,4 torde vara en delikat fråga för  s-märkta strateger, kommunikatörer och förstå-sig-påare; att inte ta upp invandringen, vad man än har för åsikt, innebär en riskabel framtid för såväl ”Framtidspartiet” som för den delen även de andra partierna. Flera krönikörer i rikspressen påpekar just detta om invandringen som en icke-fråga i sina rapporter från Kongressen.

Annars fanns en hel del att kolla in en dag på kongressen, även några med anknytning till Lidköping.

S-kongress-1

Inte en s en röd vimpel…

S-kongress-2

Fredrik Persson, lidköpingsbördig, sedan några år politisk sekreterare i Kalmar med många arbetsuppgifter som utredare, presskontaktansvarig och talskrivare för kommunalrådet Johan Persson. I Kalmar fick socialdemokraterna 45 % av rösterna i kommunalvalet, men skall tilläggas 32 % i riksdagsvalet.
Om han funderar på att flytta tillbaka till Lidköping ? – Man vet aldrig, svarar Fredrik Persson.

S-kongress-3-

Carina Ohlsson, ordförande i S-kvinnor och därmed adjungerad i partistyrelsen, ledde flera utfrågningar om kvinnors situation, bland annat med (till vänster) Joa Bergold utredare på LO, som imponerade med sin kunskap om de faktiska förhållandena i siffror, samband och bakgrund för kvinnor och familj i Sverige. Men så är hon också ekonomisk-historiker. Utredare av hennes kaliber borde få ett större genomslag i debatten i media som då skulle kunna föras mer på fakta än tyckande.

S-kongress-4

Lena Jenemark, ordförande i Lidköpings social- och arbetsmarknadsnämnd, utbytte idéer och tankar om verkligheten, kanhända, med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

S-kongress-5

Lidköpingssonen Jesper Bengtsson, numera chefredaktör för socialdemokraternas idétidskrift Tiden, men också kolumnist i NLT, medgav att det politiska läget är problematiskt: – Man hinner inte med att lägga upp strategin riktigt på grund av  osäkerheten. Integrationsfrågan måste lösas med investeringar i bostäder, arbete, skola och introduktion.

S-kongress-6

Kommunals ordförande Anneli Nordström (t h) hade kallat ned Stefan Löfven för att (mitt i bild) Shukri Nyback, undersköterska på transplantationskliniken på KI, och Nazik Aziz, kokerska, skulle få tillfälle att prata för sin sak, så att säga.

S-kongress-7

Vid LO:s skärmar hade det mest radikala budskapet på hela kongressen, men så företräder de också produktionens folk.

skongress-nio

Kajsa Ezelius, var den enda lidköpingsbon, i den elva man starka ombudsgruppen från Skaraborgs partidistrikt. Här tillsammans med Aida Hadzialic, minister för Gymnasie-och kunskapslyftsfrågor. Foto Carina Olsson

s-kongress-10

Göran Persson i förtroligt samspråk med Karl-Petter Thorwaldsson, kanske om politiken, framtiden, strategin, det politiska läget ? ”Stämningen är god på kongressen” menade Carina Ohlsson, men till detta bör läggas att när 500 likasinnade träffas under tre dagar vill det gärna bli en positiv vi-känsla, men när kongressen är slut och vardagen kommer så är verkligheten för socialdemokraterna ändå den att opinionsmässigt är det snudd på katastrof, man ligger nu sex procentenheter under valresultatet. Otvivelaktigt är det något man inte kommit underfund med än.

 s-kongress10b

En tapper man stod i regnet och delade ut flygblad som varnade för TTIP, frihandelsavtalet som är på gång mellan USA och EU, var ingår en klausul (ISDS) som innebär att företag kan stämma en stat som demokratiskt fattat ett beslut som innebär att  företagets förväntade vinster påverkas negativt och där tvisten avgörs i en särskild domstol. TTIP/ISDS har av många beskrivits som en begränsning av folkstyret, det vill säga demokratin.  

Bilderna är klickbara till större format.
©Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu

 

 

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9969
Gäst
9969
31 May, 2015 08:07

Ett parti som gullar med IS, nej tack!! Inga jihadister på våra gator!!!

RO
Gäst
RO
31 May, 2015 09:26

Och nu vill de privatisera järnvägen ytterligare.Det blir väl snart byte av partinamn också?Nyaste moderaterna?

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
1 June, 2015 08:36
Svarar  RO

Ja, för några socialdemokrater är de definitivt inte.